Saveznici ISIL-a odgovorni za napad u Libiji

“Država Tripoli”, kako se naziva grupa koja se dovodi u vezu sa skupinom Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za bombaški napad koji se u nedjelju dogodio u blizini Veleposlanstva Irana u Tripoliju. 

Grupa je na svom Twitter profilu objavila fotografije bombaškog napada, kao i druge fotografije koje pokazuju štetu koju je eksplozija pričinila na parkingu uz rezidenciju iranskog veleposlanika u Libiji, koja se nalazi preko puta Veleposlanstva.

Fotografije su popraćene komentarima grupe koja navodi da je u napadu koristila eksplozivne naprave.

Nema informacija o žrtvama

Nema navoda o ljudskim žrtvama u incidentu jer u zgradi u vrijeme napada nije bilo nikoga, kako su ranije Anadoliji potvrdili libijski sigurnosni dužnosnici.

Iran je obustavio diplomatsku misiju sredinom 2013. godine iz sigurnosnih razloga.

“Država Tripoli” došla je u centar pažnje prije nekoliko dana kada je objavila videosnimku u kojoj je prikazano pogubljivanje 21 Egipćana koji su ranije bili oteti.

Egipat je reagirao kada je ISIL objavio pogubljenje 21 Egipćana, izvršivši zračne napade na položaje ove skupine na teritoriju Libije.

Egipatski predsjednik Abdul Fatah al-Sisi obratio se naciji. Poseban naglasak stavio je na odmazdu egipatske vojske protiv ISIL-a, nakon što je ova oružana grupa ubila 21 egipatskog državljanina. 

“Izražavam iskreno saučešće obiteljima mučenika koji su stradali u Libiji. Riječ je o nevinim ljudima. Ubijeni su, a da nisu počinili nikakav zločin”, rekao je između ostaloga Sisi.

Predsjednik Sisi u svom se govoru, kako izvještava reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid, obratio kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

“Svakako, država je u izvjesnoj mjeri podijeljena, tako da neki neće podržati predsjednika. Na međunarodnom planu, obraćanje je odgovorilo na zabrinutost koje su izrazili službeni Washington, Ujedinjeni narodi i Arapska liga. Međunarodna javnost bila je zabrinuta za razmjere egipatskih zračnih udara, odnosno da se Egipat dublje ne uključi u sukobe u Libiji. Na egipatski vojni angažman gleda se kao na podržavanje jedne od strana u sukobu jer je međunarodno priznata Vlada u Tobruku pozdravila zračne udare. Vlada u Tripoliju ih je, s druge strane, osudila. Sisijevo obraćanje zapravo je međunarodnoj zajednici trebalo dati do znanja koje su mu namjere bile te dokle je spreman ići”, izvijestila je Hoda Abdel-Hamid.

Izvor: Al Jazeera i agencije