Savjeti Hrvatske za ulazak Srbije u EU

Glavni pregovarač Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji Vladimir Drobnjak poručio je u ponedjeljak u Beogradu da je dobijanje datuma početka pregovora sa EU-om za svaku državu veliki politički izazov, ali da pravi posao počinje tek po otvaranju pregovora.

Dodao je da je, kada je o Srbiji riječ, nemoguće procijeniti koliko će dugotrajan biti proces pregovaranja, javlja Tanjug.

“Mogu vas blokirati ovdje i ondje, ali ne mogu blokirati vašu odlučnost da provodite reforme kod kuće. Najvažniji u ovom procesu su otpornost, optimizam i realizam, ali svaka kap znoja na kraju se zlatom vraća”, rekao je Drobnjak tokom javne debate u Skupštini Srbije.

Drobnjak, koji je i ambasador Hrvatske pri EU,  nije želio spekulirati o tome koliko će Srbiji vremena biti potrebno da završi pregovore.

Brzina je bitna

To će, kako je objasnio, zavisiti od efikasnosti administracije u Srbiji, te zahtjeva koji će pred tu državu biti stavljeni uz univerzalne kriterije.

Drobnjak je podsjetio da je Turska pregovore počela prije Hrvatske, ali da Turska danas, od ukupno 35 poglavlja u pregovorima, ima samo jedno poglavlje zatvoreno i 12 otvorenih, dok će Hrvatska u EU biti primljena nakon šestogodišnjeg pregovaranja.

Najvažnije je, kako je poručio, da se u Srbiji u pitanje ne dovodi konačni cilj, jer brzina procesa eurointegracija je bitna i na nju država kandidat može samo djelimično utjecati.

“Niko u Briselu ne sumnja u potrebu da Srbija postane članica EU-a, u vašem slučaju je samo pitanje kada. Kada raščistite sa vašom javnošću da je pitanje ”da li’  riješeno, onda ćete se i lakše nositi sa pitanjem ‘kada”, kazao je Drobnjak.

Drobnjak je  svoje  predavanje u Skupštine Srbije započeo parafrazom motoa romana “Ana Karenjina” – “sva uspješna proširenja su ista, sva teška su teška na svoj način”.

Izvor: Agencije