Savjetnik pred kojim je princ prijetio Khashoggiju postao ambasador

Mohammad bin Salman
PIF je pod nadzorom Mohammeda bin Salmana, koji je umiješan u gušenje ljudskih prava, upozorio je Amnesty (EPA)

Nekadašnji direktor televizijske mreže u vlasništvu Saudijske Arabije položio je zakletvu kao ambasador Kraljevine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nekoliko dana nakon što je New York Times izvijestio da mu je prestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao da bi mogao upotrijebiti “metak” na novinaru Jamalu Khashoggiju.

Zvanična saudijska novinska agencija SPA saopćila je da je Turki Aldakhil, koji je ranije bio generalni direktor televizije Al Arabiya, zajedno s drugim novim ambasadorima položio zakletvu pred kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Godinu prije ubistva Khashoggija, 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, saudijski prestolonasljednik rekao je Aldakhilu da će upotrijebiti “metak” ako se Khashoggi ne vrati u Kraljevinu i ne prestane kritizirati saudijske vlasti, izvijestio je New York Times.

Presretnut razgovor

List je citirao izjave neimenovanih sadašnjih i bivših američkih obavještajnih službenika koji su izjavili da su američke špijunske agencije presrele taj razgovor iz 2017, međutim, Aldakhil je demantirao navode tog lista.

Nakon istrage o Khashoggijevom ubistvu i planova zastupnika u američkom Kongresu da se uvedu sankcije Saudijskoj Arabiji Aldakhil je objavio članak u oktobru prošle godine u kojem prijeti SAD-u s više od 30 protivmjera u slučaju da ta država nametne sankcije Rijadu.

Aldakhil je u svom članku rekao da saudijski politički kuloari bruje o više od 30 protivmjera koje bi Saudijska Arabija mogla preduzeti kao odgovor na uvođenje sankcija Rijadu, čime bi bila nanesena veća šteta američkoj nego saudijskoj privredi. Međutim, kasnije se povukao i izjavio da članak predstavlja njegove lične stavove.

Izvor: Agencije