Savjetnik saudijskog kralja širi neistine

Saudijska Arabija i još tri zaljevske države nametnule su blokadu Kataru (EPA)

Iz dana u dan događaji potvrđuju kako su iznošenje neistina i dezinformacija postale istaknuta karakteristika medija u državama koje su uvele blokadu Kataru. Pojedini zvaničnici ovih država bez oklijevanja iznose neistine i obmane u javnosti kako bi poboljšali status svojih država u vrijeme kada blokada ne uspijeva ostvariti željene ciljeve.

Hakerski napad na Katarsku novinsku agenciju krajem maja te emitiranje lažnih vijesti putem njihovog portala, što je pokrenulo krizu čiji su razlozi potpuno nelogični, nisu bili jedini ovakav slučaj. Tokom nekoliko proteklih sedmica saudijski zvaničnici ”uhvaćeni” su u davanju izjava u kojima se nije prezalo od toga da se zvaničnicima stranih država pripisuju laži vezano za njihove stavove o zaljevskoj krizi.

Najnoviji takav slučaj desio se kada je Saud Al-Kahtani, savjetnik na kraljevskom dvoru, objavio status na svom Twitter nalogu u kojem tvrdi da je iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo demant povodom izjave iračkog ministra Qasima al-Arajija da su saudijske vlasti tražile od Iraka da posreduje između Saudijske Arabije i Irana. U svojoj poruci kaže: “Saopćenje iračkog ministra unutrašnjih poslova u kojem povlači svoju izjavu: Saudijska Arabija nije tražila od Al-Abadija da posreduje između nje i Irana”.

Demant iz Njemačke

Međutim, navodno saopćenje je samo plod Al-Kahtanijeve mašte, s obzirom na to da se ono ne može pronaći ni na jednoj službenoj stranici iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Također, Wahab al-Tai, savjetnik Al-Arajija, u svom intervjuu za Alaraby TV je demantirao da postoji ovakvo saopćenje, te je potvrdio da su izjave iračkog ministra potpuno tačne. Kaže da je lično čuo saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, prilikom nedavne posjete Al-Arajija Rijadu, kako traži da Irak posreduje s Iranom.

Irački ministar unutrašnjih poslova Qasim Al-Araji izjavio je u glavnom gradu Irana da su saudijske vlasti službeno tražile od iračkog premijera Haidera al-Abadija da se uključi u posredovanje između Saudijske Arabije i Irana. Dodao je kako je on prenio saudijsko gledište iranskoj strani i da Iranci na taj zahtjev gledaju pozitivno, te da će težiti ka normalizaciji odnosa.

Zvanični demant zahtjeva za posredovanjem sa saudijske strane koji su kasnije došli, te stavljanje naglaska na to da se odbija bilo kakvo približavanje s Iranom sve dok ta država izvozi ”terorizam” i širi nemire u regionu, ne oslobađaju saudijskog savjetnika Sauda Al-Kahtanija odgovornosti za iznošenje grubih neistina, što je karakteristično za nezapamćenu političku i medijsku kampanju protiv Katara još od njenog samog početka.

Kahtani nije bio prvi saudijski zvaničnik koji je pribjegao ovim metodama. Početkom jula prenesene su izjave saudijskog ministra kulture i informisanja Awwada bin Saleha al-Awwada, nakon njegove posjete Njemačkoj, u kojima kaže da se i Njemačka slaže i da razumije blokadu Katara,  da bi nešto kasnije predsjednik njemačkog Bundestaga i njegova zamjenica demantirali izjave saudijskog zvaničnika.

U stvarnosti, nisu samo pojedini savjetnici ili novinari iz država koje su nametnule blokadu Kataru izmišljali optužbe i izjave a zatim ih objavljivali na Twitteru, već su takve informacije dolazile i kroz stavove zvaničnika na najvišim nivoima u četiri države ili su plasirane kroz zvanične medije.

Nikad dokazana optužba

Tako je, na primjer, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, na konferenciji za novinare nakon sastanka četiri države koje su uvele blokadu Kataru u Manami, izjavio kako je Katar tražio ”internacionalizaciju hadža”, što je opisao kao objavu rata.

No istina je da nijedan katarski zvaničnik nije dao ovakve izjave, kao i da je katarska Nacionalna komisija za ljudska prava potvrdila da je samo podnijela žalbu zbog prepreka koje onemogućavaju državljanima Katara da obave obrede hadža u Svetoj zemlji, negirajući bilo kakve zahtjeve za internacionalizacijom hadža.

Osnovni pokretač kampanje protiv Katara bila je i konstrukcija vezano za relacije sa Iranom. U vrijeme kada su govorili da Doha treba reducirati svoje veze s Teheranom, zvanični mediji Saudijske Arabije, Emirata i Egipta kontinuirano su ponavljali tvrdnje o prisustvu iranskih snaga u Kataru, što je optužba koju nijedna od četiri države nije uspjela dokazati.

Izvor: Al Jazeera