Šavkat Mirzijojev novi predsjednik Uzbekistana

Mirzijojev je imenovan za privremenog predsjednika nekoliko dana nakon smrti Islama Karimova (Reuters)

Privremeni predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev očekivano je pobijedio na predsjedničkim izborima, osvojivši u nedjelju 88,6 posto glasova u toj srednjoazijskoj zemlji s oko 30 miliona stanovnika.

Centralna izborna komisija na državnoj je televiziji objavila da je odziv birača dosegao gotovo 89 posto na predsjedničkim izborima, na kojima su se Mirzijojev i trojica kandidata borila za mjesto nasljednika Islama Karimova, koji je zemlju vodio čvrstom rukom četvrt stoljeća.

Izbori su organizirani tri mjeseca nakon Karimovljeve sahrane.

Mirzijojev (59) imenovan je za privremenog predsjednika nekoliko dana nakon smrti Karimova, koji je preminuo u septembru od moždanog udara u 78. godini.

Putin pozdravio izbor Mirzijojeva

Kandidat je Liberalno-demokratske stranke, iz koje je dolazio i Karimov na prethodnim predsjedničkim izborima 2015. godine.

Uz njega su kandidati bili Hatamžan Ketmonov iz Narodne demokratske stranke te Narimon Umarov i Sarvar Otamuratov iz Socijaldemokratske stranke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je novog predsjednika nakon objave njegove pobjede i pozvao ga u službenu posjetu Rusiji, prema saopćenju Kremlja.

Otkad je 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza, postao nezavisna država, Uzbekistan nije nikada održao izbore koje bi međunarodni posmatrači ocijenili slobodnima. 

Izvor: Agencije