Savremeni centar za upravljanje otpadom

Centar za upravljanje otpadom Marinšćina kod Rijeke počet će raditi slijedeće godine.

Riječ je o najsavremenijem pogonu, kakvih Hrvatska do 2018. godine, u skladu sa pravilima Evropske unije, mora izgraditi ukupno 13.

Centar je velik kao 60 nogometnih igrališta, a u njemu će se svaki dan dopremati 400 tona otpada iz cijele Primorsko goranske županije.

Smeće nije beskorisno

“Do sada smo otpad bacali u vrtače po Hrvatskoj, ovo je moderan pogon, nikad više ne možemo imati smetlište, ovo je moderan pogon, ovo je industrija”, kazao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Industrija će prvo razvrstati ono što se može iskoristiti, a što je smeće, ali ni smeće neće biti beskorisno.

“Ono što se može iskoristit ide na reciklažu, a ono što se ne može iskoristit odlažemo na odlagališne plohe, gdje nakon pet godina, kada se skupi dovoljna količina, počinjemo proizvoditi plin, koji ide u energanu gdje se proizvodi iz tog plina struja”, rekao je Juraj Baričić iz Fonda za zaštitu okoliša.

“Kada sve ovo zaživi, količina smeća smanjit će se sa 100 na samo 30 posto. No, da bi cijeli sustav funkcionirao, otpad se mora razvrstavati već u kućanstvima”, izvjestila je Al Jazeerin reporterka Martina Kiseljak.

Pilot projekat

Znaju to dobro učenici obližnje osnovne škole u Viškovom u blizini Rijeke, a na radionicama su naučili da otpad nije smeće.

“Papir moramo bacit u papir, a staklo u staklo”, kazao je učenik drugog razreda Sandro, dok je njegova razredna drugarica Lucija kazala da se zagađuje priroda, ako se to ne uradi.

Općina Viškovo je pilot projekat za razvrstavanje otpada na području gdje se nalazi i novi Centar za upravljanje otpadom.

“Naš cilj je da tamo završi što manja količina otpada. Da što veća količina sirovine bude ponovno obrađena i da ni ne završi na tom deponiju”, tvrdi zamjenik načelnika općine Viškovo Denis Mladenić.

Hrvatska do 2018. mora izgraditi ukupno 13 centara za gospodarenje otpadom, a njihova je vrijednost 640 miliona eura, a 60 do 70 posto tog novca bit će osigurano iz fondova EU-a.

Centar u Istri

“Sa ovakvim velikim tvornicama moderne tehnologije ćemo nastaviti i dalje, uspostavit ćemo sustav do kraja 2018. Naravno, to će povući za sobom zatvaranje deponija”, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Mueller.

“Naravno prijete nam penali, ali ovo ne radimo zbog penala, nego zbog nas”, zaključio je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

U Evropskoj uniji postoji nekih 350 Centara za upravljanje otpadom, a riječki je prvi u Hrvatskoj. Nakon njega, svoj će dobiti Istra.

Izvor: Al Jazeera