SBB BiH demantira izjavu Kurta Bassuenera

Saveza za bolju budućnost BiH je demantirao tvrdnje Kurta Bassuenera o Fahrudinu Radončiću

Press centar Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine je “povodom tvrdnji gospodina Kurta Bassuenera izrečenih u intervjuu portalu Al Jazeera Balkans”, uputio demanti sljedećeg sadržaja:

“Povodom tvrdnji da je Fahrudin Radončić bio na ‘Bošnjačkom saboru na strani fildžan države’, javnost u Bosni i Hercegovini, za razliku od gospodina Bassuenera, vrlo dobro zna da Fahrudin Radončić uopšte nije bio učesnik Bošnjačkog sabora, a javno je istupao protiv održavanja istog, što uopšte nije bilo jednostavno u to vrijeme. Radončićevo protivljenje tadašnjoj politici potvrđuje naslovna strana Bošnjačkog avaza od 15. 09. 1993. godine, s naslovnim tekstom ‘Harakiri u Holidaj Innu’, koji problematizira zaključke Bošnjačkog sabora.

S obzirom na tendenciozne i potpuno neistinite tvrdnje, istup ovog analitičara smatramo još jednim slabim pokušajem obeshrabrivanja Fahrudina Radončića da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S obzirom da je Radončić jedini bošnjački političar s kapacitetom zaštite cjelovitosti Bosne i Hercegovine i suprotstavljanja svakom separatizmu, njegova izborna pobjeda porazila bi sve lobiste protiv širenja NATO pakta u našoj regiji i sve populiste koji svojom konfliktnošću svakodnevno nanose štetu našoj državi i našem narodu”, saopćio je SBB BiH.

Bassuener se izvinio zbog pogrešne tvrdnje

U međuvremenu se Al Jazeeri Balkans javio Kurt Bassuener.

“U intervjuu koji je nedavno objavljen na AJB-u iznio sam tvrdnju da je Fahrudin Radončić učestvovao na Bošnjačkom saboru 1993. godine i da je tada bio za ‘fildžan Bosnu’. Moja tvrdnja je pogrešna – moja izjava koja se tiče njegovog sudjelovanja i stava u to vrijeme je pogrešna, što sa žaljenjem priznajem i za koju se izvinjavam.

Iako je DPC dugo otvoreno procjenjivao političku scenu u Bosni i Hercegovini i regiji i zagovarao koherentniji i efikasniji stav zapadnjačke politike, nije povezan ni s jednom strankom, niti izbornom politikom u Bosni i Hercegovini (ili s bilo kojom drugom državom)”, kaže se u izjavi Kurta Bassuenera.

Izvor: Al Jazeera