Sberbank će nastaviti finansijski podržavati Agrokor

Vlada Hrvatska poslat će u saborsku proceduru prijedlog zakona o sistemski važnim firmama nazvan 'lex Agrokor' (Arhiva)

Dodatno finansiranje pomoći će stabilizirati situaciju tekuće likvidnosti hrvatskog koncerna Agrokor u očekivanju “visoke sezone”, a Sberbank, zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama kreditorima, radi na rješavanju tog problema, odgovorili su iz ruske državne banke na upit novinske agencije Hine.

“Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu produžava pružati finansijsku podršku, usmjerenu ka stabilizaciji njegovog tekućeg poslovanja”, rekli su iz Sberbanka.

Predstavnici te banke sastali su se sa glavnim bankama vjerovnicima koncerna Agrokor i kao prvi korak dogovorili, uz pomoć konsultanata, pripremu plana likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca.

U Sberbanku za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno finansiranje Agrokora.

‘Ne želimo upravljati Agrokorom’

Isto tako, moguće je kako će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u ruskoj banci.

“Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna”, ističu iz Sberbanka.

Pritom navode kako “smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom sa bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare”.

Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne želi upravljati Agrokorom niti biti njegov vlasnik, pa ta pitanja ne razmatraju.

Izvor: Agencije