Sberbank: Hrvatska šteti kreditorima Agrokora

Gref je kazao da Sberbank s hrvatskom vladom želi postići puno razumijevanje o Agrokorovom dugu (EPA)

Čelnik Sberbanka Herman Gref izjavio je da ponašanje Vlade Hrvatske u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina falsifikovao finansijske izvještaje, narušava prava kreditora.

Dodao je da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanku razgovarao i s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Gref je kazao da Sberbank s Hrvatskom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovom dugu, ali da mjere koje je dosad “preduzela Vlada Hrvatske, po mišljenju Sberbanka, vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, kako Sberbanka, tako i drugih”.

Prema njegovim riječima, sada se u saradnji s vlastima razmatraju mjere koje bi obnovile platnu sposobnost kompanije i sposobnost vraćanja dugova.

“Nažalost, svi smo suočeni s time da je posljednjih sedam godina kompanija lažirala finansijske izvještaje dovodeći u zabludu svoje kreditore”, rekao je Gref u intervjuu TV-kanalu Rusija 24, prenosi Hina.

‘Konstruktivan dijalog’

Kazao je i da je u srijedu u Sočiju s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, koja je u službenoj posjeti Rusiji, imao “konstruktivan dijalog” o Agrokorovom dugu.

Pogledajte film Gazda o Ivici Todoriću

“Jučer smo razgovarali konstruktivno. Hrvatska predsjednica reagovala je s razumijevanjem na situaciju u vezi s Agrokorovim dugom. Ona je zainteresovana za očuvanje i razvitak investicijske klime u Hrvatskoj. Na tim smo osnovama dogovorili nastavak razgovora kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje”, rekao je Gref.

Gref je istaknuo da će Sberbank “u svakom slučaju vratiti određeni dio sredstava iz svog kredita Agrokoru, nezavisno od toga kako će se situacija razvijati”.

“Naravno, mi bismo željeli maksimalni povrat našeg novca”, istakao je Gref.

Spremnost za posredovanje

Hrvatska predsjednica izjavila je u Moskvi kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanka i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.  

“Ja bih voljela da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose Hrvatske i Rusije, jer to nije međudržavno pitanje. To je korporativno pitanje i riječ je, naravno, o funkcioniranju tržišnog gospodarstva, ali okolnosti su takve”, rekla je hrvatska predsjednica novinarima na marginama rusko-hrvatskog ekonomskog foruma.

Također je rekla da je glavni cilj Lex Agrokora bio osigurati stabilnost ekonomije i spriječiti da dođe do domino-efekta.

“Što se tiče uključenosti hrvatske države u to pitanje, Agrokor ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana i, prema tome, država ne može na sebe preuzeti odgovornost”, ponovila je Grabar-Kitarović. Naglasila je da dugovi Agrokora ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

Izvor: Agencije