Sberbank počeo plijeniti dionice Mercatora

Kao garanciju za ranije kredite, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru (Reuters)

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koje su trenutno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B. V., objavili su slovenski mediji, pozivajući se na agenciju Bloomberg.

Sberbank, koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokor, namjerava zadržati zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Pola milijarde eura kredita

Prema mišljenju predstavnika ruske banke, odredbe hrvatskog “lex Agrokora”, koji je donesen kako bi se koncern zaštitio od daljnjeg financijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B. V. ima sjedište u Nizozemskoj.

Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Nedavno je privremeno vjerovničko vijeće odobrilo koncernu Agrokor novo zaduženje od 480 milijuna eura.

U taj kredit, kojem se usprotivio Sberbank, uključen je i kredit od 80 milijuna eura koji su hrvatske banke dale Agrokoru u travnju.

Kredit je odobren po tzv. roll-up modelu, pa se za svaki euro novog kredita priznaje i jedan euro starog duga.

Protiv roll-up kredita

Ukupna vrijednost novog aranžmana, s kojim se ne slaže Sberbank, kao najveći vjerovnik Agrokora, iznosi 1,06 milijardi eura.

Hrvatski mediji javljaju kako je kredit odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto ili 3,8 posto ako će kredit vratiti jednokratno u gotovini.

Sberbank je bio protiv roll-up kredita, navodeći kako takvo kreditiranje nije predviđeno hrvatskim zakonima.

Izvor: Agencije