Sberbank pokrenuo postupke protiv Jamnice u Sloveniji i Srbiji

Ovi sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice pominju se i u mjesečnom izvještaju vanredne uprave Agrokora objavljenom prošle sedmice (Arhiva)

Kompanija Jamnica iz sistema hrvatskog koncerna Agrokor objavila je putem Zagrebačke berze da je banka Sberbank iz Ljubljane pokrenula protiv te firme dva izvršna postupka u Sloveniji i Srbiji, dok je filijala te banke iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji zbog kredita za koje je Jamnica preuzela garancije, prenose agencije.

Kako se navodi u obavještenju, Sberbank Ljubljana je pokrenula protiv Jamnice dva izvršna postupka, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okružnim sudom u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 miliona eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo.

Pored toga, Sberbank Zagreb također je pokrenula izvršni postupak pred Privrednim sudom u Beogradu zbog kredita u iznosu od 34,5 miliona eura za koji je Jamnica dala garancije, prenosi Tportal.

Ovi sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice pominju se i u mjesečnom izvještaju vanredne uprave Agrokora objavljenom prošle sedmice, u kojem se navodi kako je u proteklom periodu formalno pokrenut niz sudskih i pljenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava, kao i tri arbitražna postupka u Londonu.

Zabrana otuđenja

U izvještaju, koji se odnosi na period od 10. jula do 10. augusta, navodi se kako je postupke pljenidbe protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbank Ljubljana, prema Agrokorovim udjelima u Merkatoru i poslovnom udjelu u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda.

„Rješenje o pljenidbi je donijeto 4. jula 2017. godine, a na isto je vanredna uprava uložila prigovor u skladu sa procesnim pravom. Nakon što je postupak vanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni pljenidbeni postupci su prekinuti po sili zakona…“, prenosi Tportal.

Dodaje se kako postoje saznanja i da je Sberbank Ljubljana zatražila donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udjela, ali da pismo u vezi postupka povodom tog zahtjeva nije primljeno, te će vanredna uprava poduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pisama dođe.

Vanredna uprava je u izvještaju objavila i da su slovenačke i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule izvršne postupke u Srbiji protiv Jamnice, s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela, kao i protiv Konzuma u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o.

Izvor: Agencije