Sberbank: Slučaj Agrokor je nešto neviđeno

Predstavnici Sberbanka iduće sedmice će razgovarati s Vladom Republike Hrvatske (EPA)

Iz ruske banke Sberbank potvrdili su kako suradnja s hrvatskom Vladom u slučaju Agrokor “nije bila jednostavna”, uz napomenu da se “nikada ranije nisu susreli sa sličnom situacijom”.

Izvršni direktor Sberbanka German Gref izjavio je u Moskvi kako ta banka, glavni kreditor Agrokora, “nije spreman pregovarati o novom financiranju Agrokora dok god se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom”, prenosi Reuters.

Po njegovim riječima, “Sberbank se nikada ranije nije susreo sa situacijom u kojoj se vlada neke države na taj način upliće u poslove neke tvrtke”.

“Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina. Ako je hrvatska vlada preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, onda bi također trebala preuzeti odgovornost za dugove”, rekao je Gref.

Novi sastanak 

Najavio je i kako će predstavnici Sberbanka idućeg tjedna razgovarati s Vladom Republike Hrvatske.

Naveo je i kako mu se “ne bi svidio” mogući pravni postupak protiv hrvatske Vlade.

Iz Sberbanka su ranije poručili kako su spremni ići i na sud ako bude potrebno kako bi vratili više od milijardu eura koje su dali kao kredit Agrokoru.

Lavrov: Nema političke pozadine 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokor.

Lavrov je, nakon susreta s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom u Moskvi, rekao da su ruske banke zainteresirane za oporavak Agrokora.

“Smatramo da postoje dobre mogućnosti suradnje u bankarskom sustavu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među vjerovnicima Agrokora. Naši su bankari zainteresirani za njegov oporavak, naravno, uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima”, rekao je tada Lavrov.

Istaknuo je da probleme Agrokora trebaju rješavati izravni sudionici.

“Politički aspekt ovdje je samo jedan – mi ćemo podržati rješenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor”, rekao je Lavrov.    

Izvor: Agencije