Oglasi

Sberbank za Mercatorove dionice traži 41 milion eura

Todorić je dionice Agrokora dao ruskoj banci kao zalog za kredit od 100 miliona eura koji je dobio od ruskog kreditora.
Vrijednost predmeta u dva spora koje je pokrenuo Sberbank iznosi 34,5 miliona euraReuters - Ilustracija

Ruska banka Sberbank, koja je nizozemskoj tvrtki Agrokor Investments B. V. u vlasništvu Ivice Todorića ovih dana zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora, ponudit će te dionice na dražbi koja se održava 7. srpnja.

Slovenski poslovni list Finance objavio je, pozivajući se na priopćenje Sberbanka, da je početnu cijenu za taj paket dionica banka postavila na 40,58 milijuna eura.

Te dionice Agrokora Todorić je Sberbanku svojevremeno dao kao zalog za kredit od 100 milijuna eura koji je dobio od ruskog kreditora i na njih se ne odnosi "lex Agrokor".

Pretpostavlja se da Sberbank svojim potezom želi nadoknaditi dio potencijalnog gubitka kao jedan od većih kreditora hrvatskog koncerna.

Ministar: 'Slovenija neće kupiti dionice'

Mediji su posljednjih dana špekulirali o tome da slovenska vlada razmišlja o ponovnom stjecanju vlasničkog udjela u trgovačkom lancu s 11.000 zaposlenih u Sloveniji, o kojem je ovisan i velik broj zaposlenih u prehrambenoj industriji.

No, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da Slovenija neće sudjelovati na dražbi na kojoj će Sberbank prodavati 18,53 posto dionica Mercatora.

"Slovenija na dražbi Sberbanka neće sudjelovati", naveo je Počivalšek u izjavi za javnost.

Prema njegovim riječima, namjera je slovenske vlade da dođe do pozitivnog raspleta za Mercator, koji je od 2014. godine u vlasništvu posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.