Scaramucci: Zaustavit ću ‘curenje’ podataka iz Bijele kuće

Scaramucci upozorio da će otpustiti one za koji se utvrdi da su davali izjave medijima bez odobrenja (Reuters)

Novoimenovani direktor za komunikacije Bijele kuće Anthony Scaramucci najavio je oštre mjere protiv nedozvoljenog odavanja informacija, koje je dovelo do višemjesečnih novinskih naslova većinom nepovoljnih po predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Jedna od prvih stvari koje namjeravam da uradim jeste da zaustavim ‘curenja'”, rekao je za američke medije Scaramucci, kojeg je Trump u petak postavio na ovu funkciju.

Obećavši “novi početak” u Bijeloj kući, počev od pomenutih mjera, Scaramucci je napomenuo da je “to Washington, pa će biti nemoguće zaustaviti baš svako odavanje”.

“Ali, mislim da je ovo što se sada dešava visok nivo neprofesionalizma i da ne ide u korist predsjedniku”, rekao je on, upozorivši da će, ako treba, “preduzeti dramatičnu akciju kako bi spriječio takva odavanja”.

Objasnio je šta bi mogla da znači ta “dramatična akcija”, upozorivši da će otpustiti one za koji se utvrdi da su davali izjave medijima bez odobrenja.

“Ako žele da ostanu dio osoblja, morat će da prestanu sa odavanjem”, zaključio je Scaramucci.

Ostavka Spicera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump saopćio je kako će glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer podnijeti ostavku početkom augusta, te kako će biznismen Anthony Scaramucci postati direktor komunikacija Bijele kuće.

Ranije su američki mediji objavili kako je Spicer dao ostavku nezadovoljan što je Trump za novog direktora komunikacija Bijele kuće imenovao Scaramuccija.

Finansijaš s Wall Streeta Anthony Scaramucci izabran je na dužnost koju je Spicer djelimično obavljao.

Mjesto direktora za komunikacije bilo je prazno od ostavke Michaela Dubkea u maju, pa je Spicer od tada obavljao tu i dužnost glasnogovornika. Njegovi brifinzi za novinare bili su hit u medijima, ali već ih nekoliko sedmica nije održavao, navode agencije.

Izvor: Agencije