Schauble: Njemačka mora sarađivati s Turskom

Schauble je rekao da je važno nastaviti saradnju sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (EPA)

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble odbacio je poziv opozicije da prekine saradnju sa Turskom zbog oštrih mjera koje je ta zemlja poduzela protiv organizatora propalog pokušaja vojnog udara, rekavši da Njemačka mora nastaviti pregovore sa Ankarom o pitanju izbjeglica i migranata.

Schauble je rekao da je važno nastaviti saradnju sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi se osigurala njegova pomoć u rješavanju priliva izbjeglica iz Sirije i Iraka.

“Meni se apsolutno ne sviđa to što radi Erdogan, ali ne slažem se da mi treba da prekinemo saradnju sa njim”, rekao je Schauble.

On je rekao da je u interesu same Njemačke da nastavi saradnju sa Turskom, prenosi Srna.

Sa druge strane, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ranije ovog mjeseca upozorio je kako su tursko-njemački odnosi, ključni za zaustavljanje masovne migracije u Evropu, postali tako loši da dvije države zapravo “nemaju osnova” za razgovore.

Zabrinutost Njemačke

“Njemačka je ozbiljno zabrinuta zbog masovnih hapšenja u Turskoj nakon prošlomjesečnog ugušenog puča”, rekao je Steinmeier.

Istovremeno, Turska smatra da Njemačka nije uzela ozbiljno pokušaj vojnog udara 15. jula.

Turske vlasti posebno su razljutili medijski izvještaji koja sugeriraju da je udar organizirao sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Nas dvojica razgovaramo kao izaslanici dviju različitih planeta. Temeljno nema osnova za razumijevanje, nema osnova za razgovor”, rekao je Steinmeier govoreći u sjevernonjemačkome gradu Stralsundu.

Steinmeier je rekao da je u posljednjem razgovoru sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom potvrdio da Njemačka vidi pokušaj udara u Turskoj kao ozbiljnu stvar, ustrajući na pravu da postavi pitanje o tome je li odgovor turskih vlasti bio primjeren.

Kancelarka Angela Merkel sastala se s Erdoganom za vrijeme summita NATO-a u Varšavi, a prije neuspjeloga udara, u pokušaju da popravi odnose. Kasnije je rekla da “razlike ne mogu samo nestati”.

Izvor: Agencije