Schauble za inicijativu protiv utaje poreza

Demonstranti na Malti tražili od premijera da smijeni ministra zdravstva i energetike koji je otvorio kompaniju u Panami (Reuters)

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je da bi zemlje, koje se ne priključe međunarodnoj inicijativi koju je predložio zarad borbe protiv utaje poreza i pranja novca, mogle biti izložene sankcijama.

Ukoliko Panama, naprimjer, odbije da podijeli informacije o tome ko posjeduje i kontrolira kompanije, onda bi “mogli biti stavljeni na tzv. crnu listu i određeni finansijski poslovi sa Panamom više ne bi bili mogući”, rekao je Schauble za tv stanicu ARD, prenio je AP.

Protesti na Malti

U međuvremenu, nekoliko hiljada ljudi protestiralo je u Valletti, prijestolnici Malte, zahtijevajući od premijera da smijeni ministra zdravstva i energetike koji je otvorio kompaniju u Panami.

Samo nekoliko sati prije protesta, premijer Malte Joseph Muscat je poručio da neće ništa preduzeti po tom pitanju dok se ne završi poreska revizija.

Malteški ministar zdravstva i energetike Konrad Mizzi je rekao da je angažirao nezavisno tijelo koje će, kako je rekao, dokazati da ništa loše nije uradio, prenijela je agencija AP.

Mizzi, koji je zamjenik lidera vladajuće Muscatove Laburističke partije, priznao je da je vlasnik kompanije u Panami kojom upravlja fond sa Novog Zelanda.              

On, međutim, tvrdi da se u procurjelim dokumentima Dosjea Panama ne spominje da on drži bilo kakva sredstva u Panami.

Hiljade offshore kompanija 

Dosje Panama je pokazao da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrirali skoro 15.600 offshore kompanija preko firme Mossack Fonseca, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, naveo je na internetskoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrirane u poreskim oazama korištene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mossack Fonseca prvo je došao njemački dnevnik Suddeutsche Zeitung  koji ga je podijelio sa medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je poslije istrage objavio prve nalaze u prošlu nedjelju.

Među imenima koje spominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Xiaopinga, saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Davida Camerona, islandski premijer u ostavci Gunlaugsson i nogometaš Barcelone Lionel Messi.    

Skandal sa Dosjeom Panama izazvao je brojne demantije svjetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Izvor: Agencije