Schulz: Imat ćemo Sjedinjene Evropske Države

Schulz: Superdržava neće biti oslonac za topljenje nacionalnih identiteta (Reuters)

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz oštro je kritikovao britanskog premijera Davida Camerona zbog namjere da raspiše referendum i založio se za transformaciju Evropske unije u nadnacionalnu superdržavu.

“Duboko se ne slažem sa Cameronom”, rekao je Schulz na konferenciji za štampu u Parlamentu, osvrćući se na govor u kome je britanski premijer najavio referendum o ostanku Britanije u EU-u.

Schulz je rekao da je ta ideja “opasna” i da bi mogla otvoriti Pandorinu kutiju, jer bi druge zemlje vjerovatno slijedile britanski primjer.

“To bi onda bilo samoispunjavajuće proročanstvo”, upozorio je Schulz, konstatujući da su “neki duhovi već izašli iz kutije”, jer euroskeptici širom EU-a već slave Cameronov govor kao trijumf njihovih ideja.

Neke kritike opravdane

S druge strane, predsjednik EP-a je priznao da su mnoge kritike koje je Cameron iznio u govoru opravdane.

“Moramo da radimo bolje”, rekao je on i naveo da su osnovne boljke EU-a demokratski deficit, socijalna nejednakost i netransparentnost institucija.

Schulz se požalio na to da šefovi država članica često neopravdano svaljuju krivicu na EU.

“Oni naprave problem, pa ga pošalju u Brisel na rješavanje”, rekao je predsjednik EP-a.

Schulz je istakao da nijedna članica EU-a nije sama za sebe dovoljno jaka da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promjene, imigracija i ekonomska kriza, te da je rješenje tih problema u produbljivanju evropskih integracija.

“Imat ćemo jednog dana ‘Sjedinjene Evropske Države'”, kazao je Schulz i dodao da je stvaranje takve strukture “moguće i neophodno”.

On je, međutim, istakao da takva superdržava neće biti “oslonac za topljenje nacionalnih identiteta”.

“Nećemo od Nijemaca praviti Teksašane, a od Francuske Californiju”, obećao je Schulz, uz napomenu da je šarolikost evropskih identiteta jedno od najvećih preimućstava EU-a.

Izvor: Agencije