Schulz: Ne smije se dirati u datum Hrvatske

Schulz je izrazio očekivanja da će Hrvatska poduzeti sve što treba kako bi ispunila očekivanja Evropske komisije (Reuters)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz kazao je u intervju za britansku novinsku agenciju Reuters kako se ne smije dirati u datum ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, predviđen za prvi juli sljedeće godine, čime je odgovorio na izjave predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta (CDU), koji je tokom vikenda kazao kako se zalaže za pauzu u proširenju, prenosi Hina.

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku Hrvatske je bio djelimično kritičan u vezi s provođenjem reformi, rekao je Schulz. “Ima nekoliko tačaka koje se moraju popraviti”, istaknuo je predsjednik Evropskog parlamenta.

“Ali s Hrvatskom su sklopljeni jasni dogovori. Smatram: Pacta sunt servanda. Zbog toga Hrvatska mora dobiti svoj datum ulaska”, dodao je.

Ispuniti očekivanja

Schulz je, također, izrazio očekivanja da će Hrvatska poduzeti sve što treba kako bi ispunila očekivanja Evropske komisije, a to se posebno odnosi na poboljšanje sistema policije i pravosuđa.

Njemački ministar privrede Philipp Roesler kazao je u utorak u intervjuu za list RuhrNachrichten kako je uvjeren da će Hrvatska “na vrijeme izvršiti sve svoje zadaće i prvog jula 2013. ući u EU”.

S druge strane, Lammert je kazao kako smatra da Hrvatska “nije zrela za članstvo”. Njemački Bundestag trebao bi, prema najavama, pristupni ugovor Hrvatske i Unije ratificirati u proljeće sljedeće godine.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin u izjavi za agenciju Anadolija u utorak osvrnuo se na posljednjih dana aktuelne dileme da li će Hrvatska ući u Evropsku uniju (EU) 1. jula 2013. godine, kako je ranije planirano, ili ipak ne.

“Može se čak i odgoditi formalan ulazak Hrvatske u EU negdje do kraja 2013. godine, ili čak i dulje”, kratko je kazao Kacin za agenciju Anadolija.

No, dodao je, bez obzira na to, od 1. januara 2013. godine stupa na snagu drugačiji trgovinski režim, što će se posebno ticati Bosne i Hercegovine.

“Zbog približavanja ili eventualnog ulaska Hrvatske u EU, 1. januara 2013. godine stupa na snagu drugačiji trgovinski režim. To će donijeti velike promjene u prodaji agroproizvoda, odnosno proizvoda za domaće tržište u BiH. Mislim da je to alarmantna poruka na koju bi trebalo odmah reagirati”, istakao je Kacin.

Izvor: Agencije