Scorseseovom filmu Hugo 11 nominacija za Oscara

Film Woodyja Allena "Ponoć u Parizu" osvojio je nekoliko nominacija, među kojima su one za najbolji film, režiju i scenarij. (AFP)

Dječiji avanturistički 3D film “Hugo” Martina Scorsesea vodi u trci za ovogodišnje najprestižnije filmske nagrade Oscar sa 11 nominacija, među kojima za najbolji film, režiju i scenarij, saopćila je u utorak u Los Angelesu američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

Ostala ostvarenja nominirana za Oscara za najbolji film su crno-bijeli nijemi film “Umjetnik”, porodična drama “Potomci”, priča o 11. septembru “Jako glasno i nevjerovatno blizu”, film o rasizmu na jugu Amerike “Služavke”, romantična fantazija Woodyja Allena “Ponoć u Parizu”, sportska drama “Moneyball”, porodična hronika “Drvo života” i epska priča o Prvom svjetskom ratu “Ratni konj”.

Poslije filma „Hugo“, najviše nominacija dobio je “Umjetnik” francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa o Holivudskoj zlatnoj eri nijemog filma. Ovo ostvarenje će se takmičiti, između ostalog, u kategoriji za najbolji scenarij, režiju, glavnu mušku i žensku sporednu ulogu.

Ovog puta, umjesto 10 kao u protekle dvije godine, samo je devet ostvarenja ispunilo uslove američke filmske akademije da bude nominirano za najbolji film.

Rekord Meryl Streep

Pored Jeana Dujardina („Umjetnik“), koji je prije nekoliko dana osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca za ulogu zvijezde nijemih filmova koji pada u zaborav sa dolaskom zvuka, Oscaru za najbolju mušku ulogu može se nadati i George Clooney, koji u filmu “Potomci” igra oca koji pokušava sačuvati porodicu na okupu kada njegova supruga pada u komu nakon brodske nesreće.

U ovoj kategoriji će se još nadmetati i Demian Bichir, koji u filmu “Bolji život” glumi baštovana iz Los Angelesa koji se bori da sačuva sina od uličnih bandi, Gary Oldman za ulogu špijunskog majstora u filmu “Dečko, dama, kralj, špijun” i Brad Pitt u ulozi menadžera bejzbol kluba u filmu ” Moneyball”.

U kategoriji za najbolju žensku ulogu nominirane su ovogodišnje dobitnice Zlatnog globusa za glumačka ostvarenja Meryl Streep za ulogu britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu “Čelična lejdi” i Michelle Williams kao legendarna holivudska diva Marilyn Monroe u filmu “Moja sedmica sa Marilyn”.

Dobitnica dva Oskara, Meryl Streep, postavila je novi rekord u broju dobijenih nominacija, kojih sada ima ukupno 17.

Nominaciju za najbolju žensku ulogu dobile su još Glenn Close za ulogu batlera u filmu ” Albert Nobbs”, Viola Davis koja u javnost iznosi priče o svojim poslodavcima u filmu “Služavke” i Rooney Mara kao djevojka vješta sa kompjuterima i željna osvete u filmu “Muškarci koji mrze žene”.

Najbolji strani film

Nominirani za najbolju režiju su Michael Hazanvicius za „Umjetnika“, Aleksander Payne za film „Nasljednici“, Martin Scorsese za film „Hugo“, Woody Allen za film „Ponoć u Parizu“, Terence Malick za „Drvo života“.

U konkurenciji za najbolji originalni scenarij nominirani su Michel Hazanavicius („Umjetnik“), Anniie Mumolo i Kristen Wiig („Djeveruše“), J.C. Chandor („Margin Call“), Woody Allen („Ponoć u Parizu“) te Asghar Farhadi („Razvod“).

Za najbolju mušku sporednu ulogu borit će se Kenneth Branagh („Moja sedmica s Marilyn“), Jonah Hill („Moneyball“), Nick Nolte („Ratnik“), Christopher Plummer („Početnici“), Max Von Sydow („Jako glasno i nevjerovatno blizu“).

Nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu dobile su Berenice Bejo („Umjetnik“), Jessica Chastain („Tajni život kućnih pomoćnica“), Melissa McCarthy („Djeveruše“), Janet Mcteer („Albert Nobbs“) i Octavia Spencer („Tajni život kućnih pomoćnica“).

U konkurenciji za najbolji strani film nominirani su „Bullhead“, film Belgijanca Michaela R. Roskama, „Footnote“ Izraelca Josepha Cedara, „In Darkness“ poljske redateljice Agnieszke Holland, „Monsieur Lazhar“ kanadskog redatelja Phillippea Falardeaua te „Razvod“ Iranca Asghara Farhadija, dobitnika Zlatnog medvjeda na Berlinalu 2011. i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog globusa za najbolji film na stranom jeziku.

Ovogodišnja 84. dodjela Oscara bit će održana 26. februara u Kodak Theatru u Hollywoodu. Domaćin ceremonije bit će poznati američki komičar Billy Crystal.

Izvor: Agencije