Scott Morrison novi australski premijer

Morrison je tokom dana preuzeo čelništvo nad Liberalnom strankom (EPA)

Scott Morrison u petak je položio zakletvu kao sedmi australski premijer u 11 godina, smjenjujući na tom položaju bivšeg čelnika Malcolma Turnbulla.

Niz sukoba za vlast unutar stranaka znače da nijedan premijer nije odslužio kompletan mandat od 2007, a Morrisonovo imenovanje slijedilo je taj trend.

“Vi ste sada trideseti premijer Commonwealtha Australije“, poručio je generalni guverner Peter Cosgrove Morrisonu nakon što je položio zakletvu u Canberri.

Morrison, 50-godišnji duboko religiozni kršćanin, držao je ruku na Bibliji dok je iskazivao vjernost kraljici Elizabeth II, koja je posljednji put posjetila kontinent u 2011.

Morrisonov stranački zamjenik Josh Frydenberg držao je ruku na jevrejskoj Tori dok je polagao zakletvu kao ministar trezora.

Ministar u Turnbullovoj vladi

Morrison je tokom dana preuzeo čelništvo nad Liberalnom strankom nakon što je pobijedio na unutarstranačkom glasanju o rukovodstvu. Turnbull je svrgnut iz stranačkog rukovodstva, i samim tim s položaja premijera, nakon brutalne pobune konzervativnih poslanika.  

Morrison, politički konzervativac koji je bio ministar trezora u Turnbullovoj vladi, pobjedio je s 45 naprema 40 glasova bivšeg ministra unutrašnjih poslova Petera Duttona, koji je sazvao glasanje za stranačko čelništvo.

Turnbull nije bio kandidat na izborima.

Prije ceremonije polaganja zakletve, Morrison je obećao ujediniti svoju “načetu” Liberalnu stranku, i istaknuo je da će ponovo zadobiti povjerenje australske javnosti.

“Osigurat ćemo stabilnost i jedinstvo i oblikovat ćemo pravac koji australski narod očekuje od nas kao čelnika zemlje“, izjavo je Morrison na prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na stranačkim izborima.

“Mi smo na vašoj strani. To je jedino što je bitno. Na vašoj smo strani“, poručio je Morrison Australcima.

Borba sa posljedicama suše

Kazao je da će objaviti sastav svoje vlade u narednoj sedmici i dodao da ću mu prvi prioritet biti da se bori s posljedicama teške suše koja je zahvatila velike površine zemlje. 

Glasanje za stranačko čelništvo održano je u dva kruga.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop, koja je mogla postati australska prva konzervativna premijerka, izgubila je u prvom krugu, ostavljajući Morrisona i Duttona da se bore za vodeću poziciju u stranci i u državi.

Ministar energetike Josh Frydenberg smijenit će Bishop na mjestu zamjenika stranačkog čelnika.

Poraženi kandidat Dutton izjavio je da će pružiti “apsolutnu lojalnost” Scottu Morrisonu “kako bi osigurao njegovu izbornu pobjedu i poraz (čelnika opozicijskih Laburista) Billa Shortena i kako bismo svi bili sigurni da on nikada neće postati premijer”, prenosi dpa.

Izvor: Agencije