Scott Morrison prisegnuo za premijera Australije

Malcom Turnbull, Scott Morrison, Australija
Malcolm Turnbull (lijevo) je zatražio glasanje u stranci nakon što je primio peticiju u kojoj se traži njegov odlazak, a izabran je Scott Morrison (desno) (EPA)

Scott Morrison prisegnuo je za novog premijera Australije u petak nakon iznenadne pobjede za čelno mjesto Liberalne stranke koju je obećao preobraziti, okončati unutarnje sukobe i pripremiti je za izbore u svibnju 2019. 

Dosadašnji ministar financija u vladi Malcolma Turnbulla, u petak je Morrison porazio dvoje svojih protukandidata za čelno mjesto Liberala – ministricu vanjskih poslova Julie Bishop te bivšeg ministra unutarnjih poslova Petra Duttona, koji je vodio konzervativnu pobudu protiv dosadašnjeg premijera.

“Naš je zadatak, kada preuzimamo vodstvo kao nova generacija, osigurati ne samo jedinstvo stranke, koja je ovaj tjedan pretrpjela teške udarce,  već također postići ponovno jedinstvo u parlamentu”.

“Nova generacija liberala sada je na našoj strani”, rekao je Morrison obraćajući se australskim biračima.

Morrison odbacio politike desnog krila stranke

Brojni su Australci ogorčeni desetljećem političke nestabilnosti u kojem nijedan premijer nije izdržao puni mandat. 

Dosadašnji premijer Turnbull za svoj je poraz okrivio “osvetu, osobne ambicije te frakcije” koje u  stranci potiču konzervativni zastupnici, a među njima je bivši premijer Tony Abbott  kojega je Turnbull porazio u rujnu 2015.

Morrisona uglavnom smatraju centristom, a on je odbacio politike desnog krila stranke, među kojima su ograničenja useljavanja. 

“On je kompromisni kandidat, most između konzervativaca i modernih krila stranke”, kaže Haydon Manning, profesor politologije na sveučilištu Flinders u državi Južna Australija i ocjenjuje da Morrison “može zacijeliti rane koje prijete prsnućem koalicijske vlade”.

Međutim, pred novim premijerom niz je odluka koje bi baš mogle otvoriti stare rane kao što je pitanje energetike, a upravo je ono utjecalo na odlazak Turnbulla jer se konzervativci protive smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Zato će Morrison morati naći načina da ispuni australske obveze da do 2030. smanji emisije stakleničkih plinova za 26 posto od razine iz 2005., što će biti jako teško.

Financijska tržišta pozdravila su Morrisonovu pobjedu, pa su se australske dionice oporavile nakon tri dana pada vrijednosti.

Izbor Morrisona prilično je iznenađenje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Petera Duttona, koji je vodio konzervativnu pobunu protiv dosadašnjeg premijera Australije, umjerenijeg Malcolma Turnbulla.

Na internom glasanju u stranci Morrison je dobio 45 glasova, a Dutton 40.

Sedmi premijer u 11 godina

“Izabrani kandidat je Scott Morrison”, objavila je Nola Marino, predstavnica Liberalne stranke.

Turnbull je zatražio glasanje u stranci nakon što je primio peticiju u kojoj se traži njegov odlazak, a potpisala ju je većina zastupnika Liberalne stranke.

Morrison će biti sedmi australski premijer u 11 godina – nijedan šef vlade od 2007. godine nije izdržao čitav mandat. 

Sam Turnbull je 2015. godine zbacio tadašnjeg premijera Tonyja Abbota dok je bio dio njegovog kabineta.

Turnbull  je u četvrtak odbio odstupiti s dužnosti, unatoč sve većem pritisku kolega liberala, no rekao je da će za petak sazvati sastanak stranke ako primi peticiju s potpisima većine liberalnih zastupnika.

Izvor: Agencije