Scott: NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve

'Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Evropske unije', napisao je Scott na svom Twitter-nalogu (AP)

NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve, Evropu koja je ujedinjena, slobodna i u miru i možemo raditi zajedno kao partneri da postignemo te ciljeve, kazao je ambasador SAD-a u Srbiji Kyle Scott obraćajući se na otvaranju 6. Beogradske NATO sedmice.

“Srbija nije članica NATO-a i ne želi da to postane , ali mi smo ovdje iz dva razloga i to da postignemo zajedničke ciljeve i partnerstvo. NATO je posvećen miru, zajedničkim vrijednostima i vladavini prava, a Srbija je bitan partner i ona će doprinijeti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrajna stabilizacija Srbije i regije”, kazao je Scott, prenosi Tanjug.

Slika koja je zasnovana na realnosti

Scott je dodao da Amerika Srbiju smatra vitalnim partnerom i dodao da je Srbija jedina zemlja u kojoj se NATO pojavio kao otvoreni ratni neprijatelj, ali je sada situacija promijenjena i to, kaže, daje optimizam po pitanju mira u cijeloj regiji i mira između Beograda i Prištine.

“Najočiglednija uloga NATO u regiji jeste da osiguramo sigurnost i stabilizaciju, a iste ciljeve ima i Srbija. Zahvaljujući Rezoluciji 1244 i povelji 4 UN-a, KFOR je vojna organizacija koja se brine da postoji mir i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu. SAD ima najviše vojnika i to radimo kako bismo se pobrinuli da svi građani Kosova imaju mir i da budu sigurni”, rekao je Scott.

Robert Pszczel iz Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a kaže da oni ne pokušavaju obrisati historiju, ali žele stvoriti sliku koja je zasnovana na realnosti budući da je Srbija danas suočena sa dezinformacijama o toj alijansi, a da oni koji to plasiraju koriste emitirane argumente.

Pszczel je na Šestoj NATO sedmici u Beogradu kazao da te “neobične vijesti” za koje se kasnije ispostavi da nisu istinite kvare sliku i da građani Srbije zbog toga ne mogu imati mišljenje koje je zasnovano na činjenicama.

On je istakao da čitav NATO, odnosno svih 29 članica te alijanse dijeli zajednički interes sa Srbijom, a to je mir i stabilnost u regiji.

Izvor: Agencije