SDA, HDZ BiH i DF dogovorili federalnu vladu

Komšić, Čović, Izetbegović: Po pet ministarstava u Vladi Federacije BiH će pripasti SDA i DF-u (Fena)

Predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte u četvrtak su dogovorili formiranje novog saziva vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, javljaju bh. agencije.

Kako navodi Anadolija, HDZ BiH će, prema onome što je dogovoreno, predložiti šest ministara u vladi, s tim da će SDA i DF morati dati saglasnost za kandidata za ministra finansija, potvrdila je ovoj agenciji Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH.

Ministarstvo finansija, odnosno “šesto” ministarstvo, do sada je bilo predmet neslaganja tokom prethodnih pregovora koji su vođeni između predstavnika stranka koje će ući u federalni vladu.

Po pet ministarstava u novoj vladi će pripasti SDA i DF-u.

Ovu informaciju potvrdio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović za lokalne medije.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako će Federalno ministarstvo finansija biti zajedničko (SDA, HDZ i DF) i da će ministarstvo za boračka pitanja biti također zajedničko, ali samo između DF-a i SDA.

Na osnovu toga, „SDA će imati premijera i pet ministarstava, DF pet ministarstava, uključujući i ovo zajedničko, HDZ pet ministarstava, uključujući i ovo zajedničko“, kazao je Izetbegović.

Imena za Vijeće ministara

Generalni sekretar SDA Amir Zukić potvrdio je kako je postignut dogovor između navedene tri stranke u vezi s formiranjem vlasti na državnom i federalnom nivou, prenosi Fena.

“Građani Federacije i Bosne i Hercegovine će dobiti vladu u što kraćem roku. Sporazumi su postignuti. To je najvažnije za građane”, rekao je on.

Ista agencija prenosi riječi mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića (SDA), koji je kazao u četvrtak da za sastav nove bh. vlade imena očekuje u petak u 14:00 sati od SDA, a do kraja sedmice i od HDZ-a BiH.

Istakao je kako je DF dostavio dva imena, odnosno da je predložio za ministra prometa i komunikacija Slavka Matanovića, a za zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

“U ponedjeljak [16. mart] ću imena za sastav Vijeća ministara proslijediti SIPA-i [Državna agencija za istrage i zaštitu] i CIK-u [Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine] na provjeru”, rekao je Zvidić.

Provjera kod predsjednika FBiH

Član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović je za Srnu kazao da će zvanično saopćavanje rezultata dogovora među partnerima biti u četvrtak navečer ili u petak ujutro, nakon što budu usaglašeni određeni detalji.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je danas u Sarajevu da će sutra dobiti imena za sastav Vlade FBiH da bi, uz saglasnost dopredsjednika BiH, mogao imenovati entitetsku vladu.

„Informiran sam da budem sutra spreman, kad dobijem imena za sastav Vlade FBiH, da provjerim životopise kandidata i da li je to ono što smo se ranije dogovorili, da budu kompetentne osobe izabrane na odgovarajućim pozicijama“ – rekao je Čavara.

Izvor: Agencije