SDA priprema apelaciju o zapošljavanju Bošnjaka u RS-u

SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu (Fena)

Na redovnoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu usvojen je zaključak u kojem je istaknuto kako ova stranka priprema apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa zapošljavanjem Bošnjaka u javnim institucijama bh. entiteta Republika Srpska.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac rekao je da je u javnim institucijama RS-a zaposleno jedan posto Bošnjaka, a sve dok se ne provede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, etnička zastupljenost mora se poštovati prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Čak i ako se u obzir uzme posljednji popis, 14 posto manje je zaposlenih.

Genjac je naveo kako je zaključeno je da se u potpunosti podržavaju stavovi i aktivnosti predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića te potpredsjednice Federacije Melike Mahmutbegović i potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

‘Srbija nije garant Dejtona’

Glavni odbor SDA odlučno je odbacio i osudio, kako je navedeno, orkestrirani napad i hajku na Izetbegovića koju, kako kažu, sa izmišljenim povodom, provodi dio političara i medija iz Srbije i Republike Srpske, te dodaju kako su opredijeljeni za stabilnost u regiji, ali to mora biti zasnovano na principima međusobnog uvažavanja i postupanja.

Podsjetili su i političke predstavnike Srbije da ta država “nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego je zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana da potpiše Mirovni sporazum i to je učinila u sastavu tadašnje Jugoslavije”.

Izvor: Agencije