SDA Sandžaka podržava vladu DS-a

Ugljanin je obavljao dužnost ministra bez portfelja u prethodnom sazivu Vlade Srbije (Anadolija)

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka podržava formiranje vlade od stranaka okupljenih oko Demokratske stranke (DS) i s kandidatom za mandatara Borisom Tadićem na čelu, rekao je lider te stranke Sulejman Ugljanin.

Ugljanin, koji je u ponedjeljak u Beogradu već razgovarao s Tadićem o formiranju buduće vlade, kazao je da njegova stranka ima veliko povjerenje u bivšeg predsjednika kao kandidata za mandatara i da novu vladu trebaju formirati stranke koje čine aktuelnu Vladu.

Dinkić ili Jovanović

Upitan je li za njega prihvatljivije da u buduću vladu uđe URS Mlađana Dinkića ili LDP Čedomira Jovanovića, Ugljanin je slikovito odgovorio da kada se pravi kuća “neko kaže bolje tegola neko crijep”, a važno je da se gradi i da oba pokrivaju krov.

Lider SDA, koji je ministar bez portfelja u dosadašnjoj Vladi Srbije, istakao je da dosadašnja koalicija ima sve preporuke da formira i buduću vladu jer, kako je kazao, ima dobru osnovu, dobre odnose, povjerenje građana i dobre izborne rezultate.

“Pokušavamo da imamo dobre rezultate, iako smo na čelu države bili u vrijeme najveće oluje. Tada smo imali snage da formiramo kancelariju za održivi razvoj nerazvijenih područja, imali smo snage i hrabrosti da napravimo izvanrednu strategiju i da počnemo njenu realizaciju, tako da su sve nerazvijene općine u Srbiji prvi put u historiji dobile svoja urbanistička akta ili su ona u završnoj fazi katastara”, rekao je Ugljanin.

Na svim nivoima

SDA ima i jasan stav da nova vlada mora biti formirana što prije, rekao je Ugljanin, koji vjeruje da će tako i biti i da će Srbija novu izvršnu vlast dobiti za sedam do deset dana.

Otprilike tada će biti “zaokružene” i parlamentarne većine u općinama i gradovima Sandžaka.

Ugljanin je najavio da će struktura vlasti u sandžačkim općinama biti praktično “presnimljena” sa republičkog nivoa.

“Vode se stalni razgovori predstavnika stranaka, uspostavlja se dobra komunikacija i već vidim da ti lokalni predstavnici naših stranaka vode žive razgovore”, rekao je Ugljanin i dodao da se zapravo i čeka formiranje vlade na državnom nivou kako bi lokalne vlasti bile riješene, kako je rekao, u paketu.

U Novom Pazaru, naprimjer, izabrani odbornici su se dogovorili da se prva konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta održi 15. juna, kazao je Ugljanin, uvjeren da će do tada biti formirana i vlada Srbije.

Izvor: Agencije