SDA traži ponovno prebrojavanje glasova u Srebrenici

SDA ima prigovore u vezi s pitanjima glasova pristiglih poštom i ažurnosti biračkog spiska (Anadolija)

Stranka demokratske akcije (SDA) u ime koalicije SDA – SBB podnijet će u četvrtak Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK) zahtjev za ponovno prebrojavanje svih glasova pristiglih poštom, uključujući i one koji su stigli nakon 4. oktobra, a na kovertama imaju pečat da su isporučeni na dan izbora 2. oktobra, te glasova sa svih biračkih mjesta u općini Srebrenica.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, kazao je za Anadoliju kako ta stranka ima generalne prigovore na utvrđene rezultate Centralne izborne komisije od ponedjeljka 17. oktobra, a koji se odnose na pitanje glasova pristiglih poštom i pitanje ažurnosti biračkog spiska.

“Što se tiče glasova putem pošte, Izborni zakon Bosne i Hercegovine je izričit. Glasački listić je važeći ako je u koverti koja ima pečat ne kasnije od dana izbora, odnosno da je najkasnije na dan izbora poslat iz zemlje glasača, a to je u ovom slučaju 2. oktobar. I Izborni zakon BiH ništa više o toj temi ne dodaje. Znači, Centralna izborna komisija BiH, koja usvaja podzakonske akte i pravila za provođenje zakona, mora sačiniti ta pravila i akte u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a ne može tim aktima mijenjati Zakon”, kazao je Genjac.

Administrativna mjera

“Ako u Izbornom zakonu BiH stoji da je važeći glasački listić koji ima pečat na dan izbora, onda Pravilnik mora odraziti tu zakonsku normu. Ne može Pravilnik Centralne izborne komisije BiH arbitrarno presuditi da važe samo one koverte koje stignu samo dva dana poslije izbora i na taj način uvažiti samo glasove iz Srbije i Hrvatske, a sve ostale, kao što je Skandinavija, Evropa, Amerika, odbaciti administrativnom mjerom i na taj način uskratiti zagarantovano biračko pravo jednom značajnom broju birača”, rekao je.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je dodao kako će biti podnesen zahtjev CIK-u da se svi glasovi pristigli poštom ponovno prebroje, uključujući i sve glasačke listiće koji imaju pečat od dana izbora 2. oktobra.

To znači kako će se tražiti da se prebroji sve što je stiglo, a to je više od 2.000 glasačkih listića pristiglih poštom koji su ocijenjeni spornim.

Centralna izborna komisija je na sjednici u nedjelju navečer odbila brojanje 2.000 glasova pristiglih nakon 4. oktobra, koji je u skladu s Pravilnikom CIK-a krajnji rok za primanje glasačkih paketa putem pošte iz inozemstva.

Pravo stranaka

Genjac je naveo da politički subjekti mogu tražiti ponovno brojanje na jednom biračkom mjestu ili u jednoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu.

“Mi sada tražimo prebrojavanje svih glasova pristiglih putem pošte. Jer to ima odraz i na opštinu Srebrenica i na opštinu Vukosavlje, ali i na ostale opštine i općine. U Vukosavlju je 20 glasova odlučilo u izboru za načelnika, a iz Vukosavlja ima značajan broj birača koji su glasali za aktuelnog načelnika Elvira Hadžiomerovića, a čiji su glasovi odbačeni”, rekao je Genjac.

Druga stvar, naglasio je predsjednik Glavnog odbora SDA, jeste opća neažurnost biračkih spiskova, na osnovu koje su moguće zloupotrebe i koje su i učinjene.

“Imamo pouzdane dokaze da su masovno učinjene zloupotrebe po osnovu neažurnog biračkog spiska na području Srebrenice. Naime, sa biračkog spiska nisu uklonjeni oni koji nemaju važeće lične isprave, nisu uklonjeni oni koji su umrli i Centralna izborna komisija BiH nije birački spisak uporedila sa evidencijom koju posjeduje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) gdje postoji evidencija prijava prebivališta, ličnih karata… Imamo značajan broj osoba na biračkom spisku koji imaju nevažeće lične isprave i koji su umrli, a nalaze se na biračkom spisku. To je opet odgovornost matičnih ureda.”

Sumnjivi potpisi

“Pregledavajući zapisnike i evidenciju sa biračkih mjesta u Srebrenici, ustanovili smo da na pojedinim biračkim mjestima, kao što su Crnići, koje je stopostotno srpsko naselje, najmanje 30 posto glasača koji su glasali imaju isti ili sličan potpis. Druga stvar je, ustanovili smo već konkretne slučajeve birača koji su glasali, a nemaju važeće lične dokumente”, istakao je Genjac.

Naglasio je da će “sve te činjenice potkrijepiti dokazima i zahtijevati od Centralne izborne komisije BiH ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima u Srebrenici”.

Također, SDA i SBB smatraju “da smo na taj način i sa glasovima poštom oštećeni za broj odbornika, i sa neregularnostima na redovnim biračkim mjestima i zato tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u Srebrenici”, naveo je Genjac.

Kao primjer naveo je da samo 12 glasova odlučuje o tome ko će preći izborni prag i učestvovati u raspodjeli mandata za SO Srebrenica. Tvrdi kako je, odbacivanjem glasova pristiglih poštom, njih nešto više od 2.000, SDA oštećena za 300-400 glasova, posebno onih pristiglih iz Sjedinjenih Američkih Država. To je, navodi Genjac, faktor koji odlučuje parlamentarnu većinu u SO Srebrenica.

“Dodatni razlog našeg zahtjeva za ponovno brojanje glasova u Srebrenici je upad policije u zgradu SO Srebrenica i jedan period koji je trajao 15 sati, kada Opštinska izborna komisija nije imala pristup izbornom materijalu. Naravno, nezavisni kandidat za načelnika opštine Ćamil Duraković će pripremati svoj poseban zahtjev sa argumentacijom sa kojom on raspolaže. A mi ćemo, kao koalicija, podnijeti svoje zahtjeve kao politički subjekt i tražiti da se evidentirane greške i nepravilnosti isprave”, rekao je Genjac.

Izvor: Agencije