SDA traži pravo na bosanski jezik u RS-u

Jedna od glavnih tema sjednice SDA bilo je stanje i položaj Bošnjaka u entitetu Republika Srpska (Anadolija)

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije pozvalo je vlasti bosanskohercegovačkog entitet Republika Srpska da omoguće djeci bošnjačke nacionalnosti izučavanje nacionalne grupe predmeta i bosanski jezik.

To je poručio lider stranke Bakir Izetbegović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva SDA održane u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, izvijestila je Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

Vrh SDA poziva sve članove stranke u vlasti na nivou kantona, Federacije i BiH da pomognu na svaki način organiziranje edukativne nastave za djecu u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugdje, gdje bude potrebe za tim, dodaje Smiljanić.

Reforma sektora pravde

Istaknuto je da ta stranka podržava reformu sektora pravde u BiH, a ponovljena je odluka o referendumu u RS-u mora biti ukinuta i da će oni podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko Ustavni sud RS-a odbije veto Bošnjaka.

Jedna od glavnih tema sjednice bilo je stanje i položaj Bošnjaka u tom dijelu BiH, kao i prijedlog mjera za zaštitu bošnjačkih povratnika.

Prethodno je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao da treba raditi na prestanku diskriminacije i pritiska na Bošnjake kada je riječ o obrazovanju, te da treba riješiti napade na Bošnjake u posljednjih nekoliko mjeseci na području RS-a.

Uoči sjednice Izetbegović i članovi Predsjedništva SDA posjetili su banjalučku Ferhadiju te izrazili zadovoljstvo njenom obnovom.

Obnovljena Ferhadija

“Danas mi je srce puno kada vidim obnovljenu Ferhadiju, onakvu kakvu pamtimo, samo novu, ljepšu. Danas ćemo održati u Banjaluci i sjednicu Predsjedništva SDA. Htjeli bi da položaj Bošnjaka bude ovako lijep, kao što je lijepa obnovljena zgrada Ferhadije. Valjaće na tome raditi, na prestanku diskriminacije, na prestanku jednog pritiska koji se intenzivira u zadnje vrijeme na Bošnjake, kada je u pitanju školski program i participacija u policiji i administraciji RS, napadi na vjerske objekte, na ljude”, naglasio je Izetbegović, prenosi agencija Anadolija.

Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića koja je prvobitno izgrađena 1579. godine, srušena je 7. maja 1993. godine.

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Nakon 22 godine vrata Ferhadije su ovog proljeća otvorena za vjernike.

Izvor: Al Jazeera i agencije