SDF pokrenuo posljednju fazu ofanzive protiv ISIL-a

SDF, Borci, Sirija
Zapovjednik SDF-a kaže da će ofenzivom osigurati granicu s Irakom jednom zauvijek (Reuters)

Sirijske demokratske snage (SDF), koalicija boraca kojom dominiraju Kurdi i podržava je Washington, objavila je da pokreće “posljednju” fazu ofenzive protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) na istoku Sirije.

Nakon što su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom pokrajine Deir ez-Zor 2014. godine, pripadnici ISIL-a počeli su 2017. gubiti teritorij u tom velikom pustinjskom području u blizini Iraka pod udarom ofenzive SDF-a s jedne strane i režimskih snaga i njihovih saveznika s druge.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, ISIL kontrolira još desetak naselja na istoku zemlje.

“Naše snage započele su zajedno sa snagama međunarodne koalicije posljednju fazu” kampanje protiv ISIL-a, objavilo je Vojno vijeće SDF-a u Deir ez-Zoru, kako prenosi Hina.

“Naše snage oslobodit će te zone i osigurati granicu s Irakom jednom zauvijek”, rekao je glasnogovornik SDF-a.

SDF: Potporu će pružiti i francuske snage

Zapovjednik Vojnog vijeća SDF-a Ahmed Abou Khawla rekao je da je međunarodna koalicija, uključujući francuske snage, povećala broj vojnika i da će pružiti potporu SDF-u toj “posljednjoj fazi” operacije.

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u četvrtak da su u zadnja dva tjedna francuski specijalci poslani kao pojačanje u Siriju.

SDF je pozicioniran na istočnoj strani Eufrata, koji presijeca pokrajinu Deir ez-Zor na dva dijela, a prorežimske snage na zapadu.

Sam grad u rukama je režima koji ga je zauzeo u studenome.

U nedjelju su se vodile žestoke borbe u kojima je poginulo devet prorežimskih vojnika i šest SDF-ovih, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Izvor: Agencije