SDP BiH: Budimirova odluka neustavna

Budimir kaže da ne želi prejudicirati sudske odluke (Al Jazeera)

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH osudio je u subotu odluku predsjednika entiteta Federacija BiH Živka Budimira da ne smijeni osam ministara po zahtjevu premijera FBiH Nermina Nikšića.

Odluka Budimira, kako navodi SDP BiH, je “neustavna i nezakonita”, a njegovim djelovanjem “se proizvodi direktna i nesaglediva šteta, kako po građane Federacije BiH tako i za društvo i državu u cjelini”.

Budimir je u četvrtak odbio Nikšićev zahtjev do okončanja pravnih procesa vezanih za entitetsku Vladu, te pozvao entitetskog premijera i sve ministre da odmah nastave rad.

‘Zloupotreba položaja’

Nikšić je, obrazlažući svoj zahtjev, kazao da jedan broj ministara ne uživa podršku većine u federalnom Parlamentu, te da se dovodi u pitanje izvršenje programa rada federalne Vlade i njenog normalnog funkcioniranja.

Nikšić je naveo da su ovih osam ministra u dva navrata svjesno odbili doći na zakazane sjednice federalne Vlade.

Iz SDP-a BiH u subotu je saopćeno da “Budimir svojim ignorantskim odnosom prema parlamentarnoj većini u Federaciji BiH samo nastavlja grubo zloupotrebljavati položaj i dužnost koju obnaša, što je nezapamćeno od vremena Nikole Poplašena koji je zbog istih opstrukcija smijenjen od strane OHR-a”.

“Ovakvim ponašanjem Budimir ponižava, ne samo Parlament FBiH, nego i volju naroda i građana iskazanu na izborima, time što je u prvi plan stavio svoje i političke interese, te se odlučio za opstrukciju i blokadu izvršne i zakonodavne vlasti, što je nedopustivo”, dodaje se u saopćenju.

Nikšić je tražio razrješenje osam federalnih ministara: zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića (Narodna stranka Radom za boljitak – NSRzB), ministra izbjeglih i raseljenih osoba Adila Osmanovića (Stranka demokratske akcije – SDA), ministra finansija Ante Krajine (Hrvatska stranka prava – HSP Bosne i Hercegovine), ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja (SDA), ministra trgovine Milorada Bahilja (NSRzB), ministra kulture i sporta Salmira Kaplana (SDA), ministra poduzetništva Sanjina Halimovića (SDA) i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera (HSPBiH).

Obrazlažući svoju odluku, Budimir je istakao kako je, između ostalog, uzeo u obzir zahtjev Ivankovića Lijanovića za mišljenje Ustavnog suda FBiH o tome da li je Nikšić bio ovlašten sam uputiti entitetskom Parlamentu prijedlog budžeta Federacije za 2013. godinu na razmatranje i prijedlog zakona o izvršavanju budžeta za 2013. godinu.

Budimir je, također, uzeo u obzir krivičnu prijavu protiv Nikšića koju je osam ministara podnijelo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i tužbu osam ministara protiv Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine podnesenu Općinskom sudu u Sarajevu u pogledu nezakonitosti u postupanju organa ove banke.

Pitanje Razvojne banke

Budimir je rekao da je upitno  koliko su činjenično utemeljeni argumenti Nikšića o neusvajanju entitetskog budžeta koje je moglo dovesti do ozbiljnih posljedica po Federaciju BIH.

On je dodao da se Nikšić oglušio na zahtjev ministara da povuče svoju “nezakonitu odluku o Razvojnoj banci i vrati u zakonske okvire federalnu Vladu u svojstvu Skupštine Razvojne banke”.

Tim činom, kako je kazao Budimir, Nikšić je “stavio do znanja da mu ni usvajanje proračuna u skladu sa zakonskim propisima nije veći prioritet od pojedinaca kojima je u pravnom smislu upitnom odlukom produžio mandate u Razvojnoj banci”.

Budimir dalje tvrdi da je Nikšić svojevoljno uputio federalnom Parlamentu prijedlog budžeta za 2013. godinu te da je, nakon toga, Nikšić “svojim konstrukcijama” optužio osam ministara za blokadu rada Vlade.

Izvori: Al Jazeera i agencije