SDP BiH otvorio sezonu stranačkih konvencija

Na prošlim općim izborima u BiH, 2010. godine, najviše glasova na državnoj i razini Federacije BiH osvojila je Socijaldemokratska partija.

Pred opće izbore ove godine parlamentarna većina na državnoj razini je nejasna, na nivou Federacije BiH je nema, a entitetska vlada već dugo radi bez programske većine.

Ne funkcionira, također, ni nekoliko kantonalnih vlada. Stoga je za programsku konvenciju SDP-a, održanu u Sarajevu, bilo veliko zanimanje.

Predstavnici SDP-a BiH na programskoj konvenciji kazali su da je osnovni cilj te partije zapošljavanje i rješavanje teške ekonomsko-socijalne situacije u Bosni i Hercegovini.

Nova obećanja

“Treba raditi! Preći u odlučnu, organizovanu i isplaniranu akciju. Ofanzivu! Da, ofanzivu! 200 dana ofanzive na prvim koracima ka boljoj Bosni i Hercegovini!”, rekao je, između ostalog, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, praćen pljeskom prisutnih.

A naziv “Prvi koraci ka boljoj Bosni i Hercegovini” nosi predstavljena brošura u kojoj su iznesena postignuća i poruke SDP-a. Do kraja tekuće godine obećali su nova ulaganja i projekte.

Kažu nastavit će borbu protiv korupcije, početi investicije u energetski sektor u vrijednosti od gotovo milijardu eura.

Najavljuju provođenje mjera za zapošljavanje i otvaranje novih 10.000 radnih mjesta te povećanje mirovina za pet posto i osiguravanje stabilnosti mirovinsko-invalidskog osiguranja, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

SDP BiH je prije četiri godine na izborima dobio većinu te tako formirao vlast na nekoliko razina u zemlji.

Međutim, sada, pred kraj mandata, pokazalo se da je došlo do raspada svih prethodnih koalicija s nekoliko stranaka, a funkcioniranje vlasti je neefikasno.

Analitičari kažu da se predizborna obećanja stranaka na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini rijetko ispunjavaju. 

Stranke zbijaju redove

“Treba reći jasno da se vlast u BiH, predvođena SDP-om, sve vrijeme bavila više sama sobom, nego realizacijom zacrtanih projekata i ciljeva. Građani BiH su od politike SDP-a prvenstveno očekivali pravdu, posao… državu za čovjeka, kako je i bio naziv predizborne kapmanje. Međutim, od svega toga su dobili jako malo. Dobili su jako komplikovane procese u smislu stalnih rekonstrukcija vlasti, manje bavljenja poslom, onim što je interes građana Bosne i Hercegovine”, smatra analitičar Almir Terzić.

Iako se nekima čini da je listopad daleko, sve stranke zbijaju svoje redove.

SDP otvara sezonu stranačkih konvencija, a i predizborne kampanje u kojoj će političari i njihove stranke brojnim obećanjima pokušati dobiti što veći broj glasova.

Izvor: Al Jazeera