SDP će podržati izbor čelnika Federacije BiH

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je u subotu dao ovlaštenje Predsjedništvu SDP-a i delegatima te partije u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine da mogu podržati kandidata koji bude predložen za potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda na nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta, koja bi trebala biti održana naredne sedmice, potvrđeno je za Anadoliju.

Kako je istakao potpredsjednik SDP-a i predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta Slaviša Šućur, uslov SDP-a je da kandidat Demokratske fornte ili neke druge stranke koji bude predložen za funkciju potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda da njegovi pogledi na budućnost Bosne i Hercegovine budu u interesu građana Federacije.

Lista prijedloga

“Na sjednici Glavnog odbora u Tuzli bilo je i zahtjeva da Predsjedništvo SDP-a iskaže dodatne zahtjeve koji se odnose na utvđivanje rokova za formiranje vlasti. Mi ćemo naredne sedmice održati sjednicu Predsjedništva SDP-a, na kojoj ćemo se opredijeliti vezano za daljnje eventualne zahtjeve koji se odnose na garancije u smislu rokova za formiranje vlasti. To može biti i telefonska sjednica, više tehničke prirode. Ono što je najvažnije jeste da smo dobili ovlaštenje Glavnog odbora SDP-a”, naglasio je Šućur.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine za predsjednika Federacije iz hrvatskg naroda predložila je Marinka Čavaru, a Stranka demokratske akcije Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu Federacije iz bošnjačkog naroda.

No, bez kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika Federacije, s obzirom da se na Predstavnički, a potom i Dom naroda federalnog Parlamenta upućuje jedinstvena lista prijedloga, nije moguće izvršiti izbor čelnika Federacije.

Kako na konstituirajućoj sjednici Doma naroda federalnog Parlamenta 15. januara nije bilo saglasnosti oko imena potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda, jer prijedlog DF-a da se na tu poziciju kandidira Slobodan Šoja, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Egiptu, odnosno minimalno jedne trećine podrške Kluba srpskog naroda, pet delegata, proces je odložen.

Uspostava vlasti

Od ukupno 17 delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta ima njih 13, s obzirom da su četiri manadata ostala upražnjena, jer među izabranim zastupnicima u kantonalnim skupštinama nema više predstavnika srpskog naroda: SDP BiH ima šest mandata, Savez nezavisnih socijaldemokarata tri, a po jedan manxdat DF, Liberalna stranka, Naša stranka i Narodna stranka Radom za boljitak.

Izborom predsjednika i dopredsjednika Federacije bit će otkočen cjelokupan proces uspostave vlasti, s obzirom da imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali i izbor kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čeka uspostavu vlasti na nivou Federacije.

Istovremeno, to će osigurati izbor nove Vlade Federacije, s obzirom da predsjednik i dopredsjednici Federacije imenuju premijera i ministre u vladi, koje zatim potvrđuje Predstavnički dom federalnog Parlamenta.

Izvor: Agencije