SDP Crne Gore traži smjenu ‘svojih’ ministara

Socijaldemokratska partija Crne Gore zatražila je od premijera Mila Đukanovića da smijeni potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića, i ministra saobraćaja Ivana Brajovića, i tako ispoštuje koalicioni dogovor prema kojem ta ministarska mjesta pripadaju SDP-u.

Lazović i Brajović, praćeni dijelom članstva SDP-a, napustili su ovu partiju prije mjesec dana.

Nezadovoljni su načinom na koji stranku vodi njen dugogodišnji predsjednik i čelnik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, od koga je Brajović izgubio trku za poziciju šefa stranke.

Crnogorski premijer ranije je rekao da ova dva ministra, što se njega tiče, imaju nesporan legitimitet.

Spremna rješenja

Krivokapić je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, rekao da očekuje da će Đukanović i Demokratska partija socijalista uvažiti koalicioni sporazum i prihvatiti inicijativu za smjenu bivših članova SDP-a, javljaju crnogorski mediji.

On je kazao da još uvijek nemaju spremna kadrovska rješenja za popunu ministarskih mjesta i da će, ukoliko Đukanović odbije smijeniti Lazovića i Brajovića, odmah narednog dana, na sjednici Glavnog odbora, odlučivati da li će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

“Glavni odbor je usvojio zaključke koji obavezuju predsjednika SDP-a da uputi zahtjev predsjedniku Vlade i DPS-a o popuni mjesta SDP-a u Vladi, ministra za informaciono društvo i tehnologije ministra saobraćaja. Svaka partija samostalno određuje svoje ministre, i to je bitan element ukupnog legitimiteta Vlade. Glavni odbor je to podržao i očekujem da krenemo u realizaciju popune mjesta SDP-a u Vladi”, rekao je Krivokapić.

Izvor: Agencije