SDPBiH i SBBBiH svrgavaju SDA

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH)  i Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) postigli su Sporazum o saradnji na svim nivoima vlasti u BiH.

Procedura smjene kadrova Stranke demokratske akcije (SDA), s kojom je SDPBiH raskinuo koaliciju, počet će od ponedjeljka u Bihaću, Zenici, Tuzli i Sarajevu.

Kako će se provesti u Vijeću ministara, te na entitetskom nivou u Federaciji BiH, još nije jasno, jer je odnos stranačkih snaga prilično složen. 

“Promjene na federalnoj razini posebno je teško provesti s obzirom na omjer snaga i nužnost potpisa iz SDA da do promjena dođe. Zbog toga se već strahuje od opće krize vlasti za koju iz SDA poručuju kako je je SDP uvelike pokrenuo”, izvijestio je iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

„Kako je ranije najavila, SDA neće dozvoliti da je se tako lako izbaci iz vlasti“, rekao je naš reporter.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavljuje razne mogućnosti. Među njima je sklapanje novih parlamentarnih većina, a ne isključuje ni mogućnost novih parlamentarnih izbora u BiH, kazao je Pavković.

Radončić ministar sigurnosti

Lider SBBBiH Fahrudin Radončić, koji prelazi iz opozicije u vlast, nezvanično je potvrdio da će biti novi ministar sigurnosti BiH.


SDP i SBB dogovorili saradnju na svim nivoima

Kako je kazao, protokolom SDP-a i SBB-a je dogovoreno da mjesta ministra sigurnosti i zamjenika ministra finansija pripadnu SBB-u, dok će SDP biti bogatiji za mjesto ministra odbrane.

„Ja nisam tražio, niti sebe vidio u tom ministarstvu. Ali prijedlog gospodina Lagumdžije [lidera SDP-a] je da lideri svih stranaka učestvuju u vlasti“, rekao je Radončić za Al Jazeeru.

Radončić je kazao da je SBBBiH ponuđena koalicija koja je prirodna.

„Ova koalicija se trebala desiti prije godinu i po dana“, kazao je on.

Radončić je apelirao na SDA da omogući da se promjene u vlasti dese što prije, rekavši da je njegova stranka kao lider opozicije podržala izbor predsjednika Federacije BiH.

„Vrijeme je da nakon 22 godine vlasti u ovoj zemlji … nakon što smo dovedeni na poziciju najsiromašnije zemlje u Evropi, da oni koji su participirali u takvom stanju odu.

Pitanje Vlade Federacije BiH

Kazao je da će njegova stranka biti dio „probošnjačke i probosanske vlasti koja će podržavati reforme“.

Upitan da li za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) ima mjesta u Vladi Federacije BiH,  Radončić je kazao da je stav njegove stranke da se mora poštovati volja hrvatskog naroda, te da Hrvati moraju biti adekvatno zastupljeni na tom nivou vlasti.

Kako je izvijestio Pavković, Radončić i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potpisali su u petak dva dokumenta.

“U protokolu su usuglasili principe suradnje vlasti”, kazao je Pavković.

U deset tačaka naveli su borbu protiv kriminala, oduzimanje nelegalno stečene imovine, bolju učinkovitost policije uz nadzor civilne vlasti.

SBB BiH prihvatio je i sve principe koje je do sada dogovorila šestorka.

Sastanak je održan u Centrali SDP-a u Sarajevu.

Pismo Bevandi

Osim Radončića u delegaciji SBB-a bili su Fehim Škaljić, Mirsad Đugum i Adnan Bašić.

S druge strane, SDP su predstavljali Lagumdžija, Damir Hadžić, Željko Komšić i Jasenko Selimović.

Lagumdžija je u četvrtak poslao pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz redova SDA.

Imajući u vidu da je budžet institucija BiH za 2012. godinu usvojen uz protivljenje SDA u svim državnim institucijama, čelnik SDP-a je pozvao Bevandu da pokrenete postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz redova SDA Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića.

Izvori: Al Jazeera i agencije