SDS prekida saradnju sa Izetbegovićem

Govedarica krivi Izetbegovića za stvaranje krize (Fena)

Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) danas je zaključio da prekida svaki vid saradnje s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, dok se ne okonča kriza nastala nakon zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, potvrdio je predsjednik te stranke Vukota Govedarica.

“Ne želim s Izetbegovićem nikakav vid kontakta. Neću se pojaviti ni na kakvom sastanku lidera s Izetbegovićem zbog njegovog antiustavnog djelovanja. Onog momenta kada se steknu uslovi da se razriješi kriza, za takvo nešto može postojati osnov. Izetbegović mora da donese odluke, pristane da dođe na sjednicu Predsjedništva te glasa da li postoji saglasnost države BiH za reviziju presude. Ako Međunarodni sud pravde u Hagu ospori legitmitet Sakiba Softića, pozivam Izetbegovića da podnese ostavku na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva i time će prihvatiti odgovornost za ustavnu krizu koju je izazvao”, dodao je Govedarica.

Kazao je da Izetbegović mora da dođe na sjednicu Predsjedništva BiH kako bi se glasalo da li to tijelo stoji iza revizije presude, javlja Fena.

Vijeće ministara ‘u tehničkom mandatu’

Istakao je da se trenutno Vijeće ministara BiH nalazi u jednoj vrsti tehničkog mandata te da ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a u Bijeljini, Govedarica je rekao da je zaključeno da kriza „koju je proizveo Bakir Izetbegović nikako ne smijete da se preseli u RS, jer bi to moglo da ima nesagledive posljedice, pa i raspakivanje Dejtonskog sporazuma“.

Vrlo je interesatno, kazao je, da je se Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio da se pismeno obrati svoj trojici članova Predsjedništva BiH.

Smatra da je Sud prepoznao trenutak u kojem se nalazi BiH i dao do znanja da BiH nema zvaničan stav o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Epicetar krize za koju krivi Izetbegovića mora da se riješi u Predsjedništvu BiH te da se donese stav da li BiH stoji iza zahtjeva za reviziju, kaže Govedarica..

Rekao je kako bi bilo dobro da sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a pokaže jednu vrstu jedinstva svih parlamentarnih stranaka te da se usvoje „razumni zaključci“ i pokaže odgovorna politika.

Kazao je i da mora da postoji koordinacija srpskih zvaničnika u RS-u i u Srbiji te da Srbi u BiH moraju da brane Dejtonski sporazum. 

“Naš interes je da afirmišemo interese RS i da zaštitimo interese srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH. Ako neko misli da treba da radimo drugačije, onda tu ne mogu pomoći, osim da se političke partije iz RS-a i FBiH usaglase i naprave neko novo Vijeće ministara i formiraju novu parlamentranu većinu”, kazao je lider SDS-a.

Kriza zbog revizije presude

Međunarodni sud pravde u Hagu uputio je tri zasebna pisma članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Al Jazeeru ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Zbog nepovjerenja u ambasadoricu BiH u Holandiji, Mirsadu Čolaković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio je da se pismo ICJ-a adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem.

Crnadak je ranije pozvao Čolaković na konsultacije u Sarajevo.

Ivanić je ranije je ove sedmice sazvao sjednicu na kojoj je trebala biti razmatrana revizija presude, ali nakon konsultacija sjednicu je prvo napustio Izetbegović, a potom i član Predsjedništva Dragan Čović.

Nakon neuspjele sjednice, Ivanić je izjavio kako je Predsjedništvo BiH ušlo u krizu, te prozvao Izetbegovića za bojkot.

Izetbegović je odgovorio kako “nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano”, te odbacio optužbe za izazivanje krize u BiH.

Izvor: Agencije