SDSM podnio krivične prijave protiv vlasti

Zoran Zaev najavio da će nastaviti objavljivati istinu o Makedoniji (Al Jazeera)

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je podnio Javnom tužilaštvu 21 krivičnu prijavu protiv više od 17 lica za krivična djela nelegalnog prisluškivanja i protiv izbornog procesa.

Zamjenica predsjednika stranke Radmila Šekerinska je rekla da krivične prijave obuhvataju zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu ličnih podataka, izazivanje opće opasnosti, falsificiranje isprava, protuzakonito posredovanje, povredu biračkog prava, povredu slobode na opredjeljenje za vrijeme izbora, povredu tajnosti glasanja i zloupotrebu sredstava za finansiranje izborne kampanje, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da ne vjeruje u objektivnost pravosudnog sistema u Makedoniji, ali da su krivične prijave podnijete kako bi SDSM pokazao da poštuje Ustav i zakone.

Šekerinska je rekla da SDSM želi da ostavi pisani trag u ovim institucijama i da će neko morati da snosi odgovornost za nezakonite djelatnosti tokom niza izbornih ciklusa.

Potvrđena autentičnost snimka

SDSM optužuje premijera Nikolu Gruevskog da je u proteklih nekoliko godina sa saradnicima tajno prisluškivao više do 20.000 osoba među kojima su pripadnici vlasti, opozicije, diplomate, novinari, intelektualci, predstavnici nevladinih organizacija, pa i vjerski poglavari.

Ranije je bivši državni javni tužilac u Makedoniji Ljupčo Švrgovski potvrdio medijima autentičnost snimka telefonskog razgovora koji je jučer objavio opozicijski Socijaldemokratski savez (SDSM).    

Na tom snimku on razgovara sa ministricom policije i traži od nje da interveniše kod ministra pravde da sin predsjednice Apelacionog suda u Skoplju bude izabran za tužioca.

Bivši tužilac Švrgovski kaže da Javno tužilaštvo jeste samostalan, ali ne i nezavisan organ.

Vlada daje prijedlog za izbor državnog javnog tužioca, a njega imenuje i razrješava Sobranje.

“Mi smo istureni dio izvršne vlasti. S tog aspekta, saradnja Tužilaštva sa izvršnom vlašću je legitimna”, kaže Švrgovski.

Ovo je prvi put da neko od funkcionera potvrđuje autentičnost objavljenih snimaka u aferi “Prisluškivanje”.

Do sada su iz vladajuće partije VMRO-DPMNE negirali snimke i govorili da su montirani. 

Opozicija: Vlast vrši pritisak na pravosuđe

SDSM je u četvrtak objavio snimke razgovora koji, kako navode, pokazuju kako visoki zvaničnici VMRO-DPMNE-a i ministri u Vladi dogovaraju sudske odluke, pritiske na pravosuđe i izbor sudija i tužilaca.

Vođa SDSM-a Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Gruevskog, ministricu policije Gordanu Jankulovsku i šefa tajne policije Sašu Mijalkova da oni ustvari odlučuju i odabiru sudije i tužioce kao neke, kako se izrazio, pijune na šahovskoj tabli i zatim ih razmještaju tražeći od njih određene usluge.

U intervjuu za Al Jazeeru, Zaev je najavio da će nastaviti objavljivati istinu o Makedoniji.

Nakon jučerašnje konferencije SDSM-a za novinare, VMRO-DPMNE je izdao saopštenje u kojem se navodi:

”Zoran Zaev sve očiglednije pokazuje da se nalazi u političkom haosu, pod pritiskom velikih najava i udaranja u grudi, s jedne strane, te nerealizovanih obećanja i efekata saopćenih pred njegovim članstvom, s druge.

Dodatno, Zoran Zaev je opterećen istražnim postupcima koji se vode protiv njega za kriminalno i nezakonito ponašanje, pa nastavlja raditi za tuđe interese.

Nada se da će ga iz ove kaše u koju je sam ušao protivzakonitim dejstvima neko drugi spašavati. Osim toga, misli da je to što je sam u kaši opravdanje za uvlačenje svih drugih, svoje cijele partije, pa i cijele države.”

Izvor: Al Jazeera i agencije