Seattle: Na protestima uhapšeno devet osoba

Aktivisti u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno se okupljaju prvog maja kako bi mirnim protestima skrenuli pažnju na imigracijska i pitanja radničkih prava. U Seattleu su eskalirali u sukobe s policijom.

Pet policajaca je povrijeđeno, a devet osoba uhapšeno nakon što su demonstanti u Seattleu počeli bacati kamenje i molotovljeve koktele.

“Pet policajaca je povrijeđeno. Ponavljam, manja grupa pojedinaca počela se nasilno ponašati, te je policija morala reagovati. Želim se zahvaliti policiji grada Seattlea na njihovoj suzdržanosti i nevjerovatnoj hrabrosti da zaštite ljude i imovine. Žalosno je što se ovo desilo, ali želim zahvaliti svim pojedincima koji su se upustili u konstruktivan protest da bi naglasili problem imigracije”, rekao je Ed Murray, gradonačelnik Seattlea.

Tradicionalni protesti

Aktivisti u SAD-u okupljaju se svake godine u maju kako bi mirnim protestima skrenuli pažnju na pitanja radničkih prava, ali i na problem policijskog nasilja.

“Osjećam da nismo dobili dovoljno poštovanja, iako smo se ovdje mirno okupili. Ratni sam veteran. Udarili su me, gurali, pogođen nekim predmetom, šta god da je to”, navodi demonstrant iz Seattlea.

Ovo je druga godina za redom da su prvomajski protesti postali nasilni u ovom sjeverozapadnom američkom gradu. Prošle godine su okupljeni demonstranti, također počeli bacati kamenje i tada je uhapšeno 16 osoba, a tri policajca su povrijeđna.

Izvor: Al Jazeera