Seattle Seahawksi osvojili 48. Super Bowl

Seahawksima je ovo bio drugi nastup u završnici i prvi naslov prvaka (AP)

Seattle Seahawksi su osvojili 48. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što su u noći sa nedjelje na ponedjeljak na MetLife stadionu u New Jerseyju pred 80.000 gledalaca pobijedili Denver Broncose sa 43:8.

Seahawksima je ovo bio drugi nastup u završnici i prvi naslov prvaka.

Također, ovo je jedna od najuvjerljivih pobjeda u povijesti Super Bowla. Godine 1990. je San Francisco 49ers savladao Denver sa 55:10.

Seattle je na poluvremenu vodio 22:0, a već na početku treće četvrtine zabilježen je novi „touchdown“ za Seahawkse i vodstvo 29:0, čime su praktično osigurali pobjedu. Nakon toga je igračima Denvera preostalo samo da do kraja susreta pokušaju sačuvati obraz.

Oprečni stilovi

Dvoboj Denvera i Seattlea najavljivan je kao okršaj oprečnih stilova igre. Prvaci Američke konferencije Broncosi imali su „atomski napad“, dok prvaci Nacionalne konferencije Seahawksi svoje uspjehe temelje na čvrstoj odbrani.

Na kraju je slavila momčad sa najboljom odbranom u ligi.

Broncosima je ovo bio sedmi nastup u Super Bowlu, a dosad su osvojili dva naslova (1998-1999, 1999-2000). Tokom ove sezone srušili su niz ofanzivnih rekorda, a njihov quarterback 37-godišnji Peyton Manning proglašen je najkorisnijim igračem sezone (MVP).

Bila je ovo jedna od najtužnijih večeri za Manninga, koji spada među najbolje vođe napada u historiji NFL-a, iako je osvojio samo jedan naslov prvaka i to prije sedam godina u dresu Indianapolis Coltsa.

Također, nije uspio postati prvi quarterback koji je osvojio Super Bowl sa dva različita kluba.

Prognoze orangutana Eli

Odbrambeni igrač Seattlea Malcolm Smith proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) Super Bowla. Smith, koji igra na poziciji „linebackera“, tri i pol minute prije poluvremena presreo je dodavanje Denverovog Manninga, te je istrčao 69 jardi i ostvario touchdown za vodstvo Seattlea 22:0, što je bio ključni potez utakmice.

Igrao je za univerzitet Southern California, gdje mu je trener bio Pete Carroll, koji mu je sada ponovo trener u Seattleu. Na „draftu“ je bio tek 242. izbor. Tokom studentskih dana dijagnosticiran mu je rijedak poremećaj pri konzumiranju hrane, zbog čega mora jesti sporo i vrlo male količine.

Orangutan Eli iz zoološkog vrta Hogle u Salt Lake Cityju je ponovo pogodio pobjednika Super Bowla, što nepogrešivo radi od 2007. godine.

Naime, dan uoči utakmice američki su mediji objavili da je Eli između ponuđenih kaciga učesnika finala sezone odabrao kacigu Seahawksa i to bez oklijevanja.

Izvor: Agencije