Sebastiana Kurza već nazivaju kancelarom

Iz redova opozicije su ranije uputili apel Van der Bellenu da ne prihvati kabinet kojeg predlaže mandatar Kurz (EPA)

Nova austrijska vlada, koju će voditi Sebastijan Kurz kao kancelar, imat će 13 ministara i dva državna sekretara, od toga će Narodna partija Austrije (OVP) imati sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest.

Jedini član nove vlade, koji je i dio odlazeće, je najmlađi, a to je Kurz, koji je do sada bio ministar vanjskih poslova.

Kurz je, prilikom sastavljanja nove vlade, potvrdio da će povećati broj žena.

Tako je udio žena u timu OVP-a u novoj vladi čak 44,4 posto, odnosno tri ministrice i jedna državna sekretarka.

Na drugoj strani udio žena u timu FPO je 28,6 posto, to jest dvije ministrice.To znači da će u novoj vladi udio žena biti 37,5 posto.

Nova vlada bit će veća za jednog člana od prethodne

U novoj vladi OVP će biti zastupljena sa Kurzom na mjestu kancelara, ministar finansija bit će Hartwig Loeger, ekonomije Margarete Schramboeck, obrazovanja, univerziteta i vrtića Heinz Fassmann, žena i porodice Juliane Bogner-Strauss, poljoprivrede i ekologije Elisabeth Koestinger, ministar u kabinetu kancelara zaduženza EU, medije, umjetnost i kulturu Gernot Bluemel, a državi sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edtstadler.

Iz FPO-a će mjesto vicekancelara i ministra za državnu upravu, sport zauzeti lider Heinz-Christian Strache, unutrašnjih poslova Herbert Kickl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja i zdravstvo Beate Hartinger, vanjskih poslova Karin Kneissl, a državni sekretar u ministarstvu finansija Hubert Fuchs.

Nova vlada bit će veća za jednog člana od prethodne.

Nadležnost za EU premještena je iz Ministarstva vanjskih poslova u kabinet kancelara, koji će se baviti i predsjedavanjem Unijom u drugoj polovini iduće godine.

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen kazao je ranije da praktično nema više prepreka za polaganje zakletve nove austrijske vlade početkom iduće sedmice i ponovio da prioritet zemlje mora biti da bude u centru snažne Evropske unije i da radi na njenom razvoju.

On je, nakon jutrošnjeg razgovora sa mandatarom za sastav nove vlade, Kurzom i Stracheom rekao da je informiran o koalicionom programu i ministarskoj listi.

Podsjetio je da je nakon izbora 15. oktobra lideru najjače stranke, Kurzu, dao mandat za formiranje nove vlade, nakon čega je započeo razgovore sa FPO.

“Zamolio sam ga da me redovno informira o toku pregovora. To je ispoštovano, a većina razgovora obavljena je bez prisustva medija. U tim razgovorima smo dogovorili da je u nacionalnom interesu Austrije da ostane u centru snažne EU, kao i da aktivno učestvuje u budućem razvoju Unije, te i da slobode i ljudska prava ostanu kompas djelovanja vlade“, naglasio je on.

Suvereni Kurz

Van der Bellen je najavio da će, dok stranke svojim strukturama budu podnijele izveštaj o koalicionim pregovorima, razgovarati sa ličnostima koje su planirane za ministarska mjesta, a koje još ne poznaje dobro, kako bi ih upoznao prije polaganja zakletve početkom sedmice.

„Poželio bih novoj vladi sve najbolje i nadam se da će se saradnja zasnivati na povjerenju“, kazao je nazvavši Kurza već kancelarom.

Van der Bellen, za kojeg se očekivalo da će se protiviti ulasku desno orijentirane FPO u novu vladu, bio je vidno raspoložen tokom današnjeg sastanka i prijateljski nastrojen prema dvojici političara.

Sebastijan Kurz, iako će biti najmlađi šef vlade u Evropi i svijetu, sa 31 godinom, djelovao je suvereno pred predsjednikom, impresivnog sigurnog nastupa, kako su naveli austrijske analitičari.

U obraćanju Kurz je ranije rekao da će u novoj vladi biti značajan udio žena, kao i da će dvije trećine članova biti eksperti koji će na svoje nove funkcije sa sobom donijeti ekspertizu.

Strache je posebno pohvalio Van der Bellena, rekavši da ga dugo poznaje iz skupštine i da ga je oduvijek cijenio.

Strache i Van der Bellen u parlamentu, u prošlosti su se oštro napadali, a na konferenciji za štampu, nakon razgovora o vladi, iskazali su međusobno poštovanje, kao i podvlačili da imaju razgovore koji se zasnivaju na visokom poštovanju i fer odnosu.

On je najavio da će FPO i OVP u 10 sati održati sastanak sa partijskim strukturama, te da će javnost o detaljima programa i listi ministara upoznati u 16 sati.

Iz redova opozicije su ranije uputili apel Van der Bellenu da ne prihvati kabinet kojeg predlaže mandatar Kurz.

Najavljeni protesti

Poslanik Zelenih, stranke koja na prošlim izborima nije prešla cenzus, u bečkoj skupštini Joachim Kovacs uputio je preko twittera apel predsjedniku uz poruku da bi prihvatanje „ove vlade bila velika greška”.

„Dragi Alexander van der Bellene. Prihvatanje te vlade bila bi velika greška. Izabran si od većine stanovnika za predsjednika. Mnogi su se za tebe angažirali danonoćno godinu dana. Oni su bili i ostali većina. Većina koja ne želi desničarske ekstremiste u vladi. Spriječiti da preuzmu potpunu izvršnu vlast ( miistarstvo unutrašnjih poslova i odbrane) je najmanje što možeš učiniti. Računamo na tebe”, poruka je Kovacsa.

Također, i „Lista Peter Pilz”, koja je ušla u savezni parlament” poziva na neprihvatanje nove vlade.

Šef poslaničkog kluba Peter Kolba smatra da predsjednik ne smije dozvoliti da FPO dobije Ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane.

„Pozivam predsjednika da spriječi pristup FPO oružanim institucijama i obavještajnim službama”, naglasio je Kolba.

I Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da raspodjela ministarstava, prema kojem bi FPO dobilo ova dva važna ministarstva, nije prihvatljiva.

Protivnici ulaska slobodaraca u novu austrijsku vladu zakazali su proteste u Beču.

Šest organizacija je nadležnim vlastima prijavilo održavanje protesta protiv vlade OVP-FPO u ponedeljak, na dan kada se očekuje polaganje zakletve novog kabineta.

Izvor: Agencije