Sedam godina Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans prva je televizija s prostora Balkana koja je 2015. dobila Eutelsatovu prestižnu nagradu (Al Jazeera)

Al Jazeera Balkans danas obilježava sedam godina od početka rada. Dana 11. novembra 2011. počela je emitirati svoj program kao prvi news kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja.

U sedam godina postojanja reporteri Al Jazeere Balkans izvještavali su sa svih kriznih, lokalnih i svjetskih, žarišta te pokrivali najvažnije događaje u Evropi, na Bliskom Istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Osim centralnog studija u Sarajevu, otvoreni su i regionalni centri u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, a dopisnici izvještavaju iz Brisela, Washingtona te Banje Luke, Niša, Podgorice, Ljubljane i Prištine.

Al Jazeerin veb-portal i njegovi novinari, multimedijalisti, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče, koje su potakle akcije za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Mišljenja i blogovi pokrili su sva aktuelna događanja i društvene fenomene na području jugoistočne Evrope, ali i svugdje gdje Al Jazeera ima publiku.

Al Jazeera Balkans već godinama postavlja visoke profesionalne i tehničke standarde te nastoji ponuditi sadržajan i informativan program. Uz informativni program i vijesti koje se emitiraju od podneva do ponoći, emitirane su stotine dokumentarnih filmova, hiljade intervjua i reportaža s terena.

Prestižne nagrade

Al Jazeera Balkans prva je televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu.

Time je došla u sami vrh, ispod kojeg su se našli televizijski giganti poput CCTV Newsa, Euronewsa, France 24, i24 News, Rai News 24 i drugih.

Te godine bila je i među pet finalista u kategoriji za najbolji programski sadržaj sa svojim dokumentarnim filmom Putnici / Balkanska ruta, koji prati priču izbjeglica, a koju je krajem 2014. snimio reporter Marin Veršić.

U novom ciklusu izbora za Eutelsatove TV-nagrade za 2016. godinu ponovo se našla u selekciji najboljih news kanala, a, između ostalih, takmičila se s France24, RT-om, CCTV Newsom, TRT Worldom.

Također, Al Jazeera Balkans nekoliko je puta proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini, te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta. Al Jazeera je nedavno obilježila 22 godine postojanja.

Izvor: Al Jazeera