Sedam godina zatvora zbog kritike Aung San Suu Kyi

Parlamentarni izbori 2020. mogli bi biti kobni za dominaciju stranke Aung San Suu Kyi u parlamentu (EPA)

Bivši politički komentator blizak mijanmarskoj hunti osuđen je na sedam godina zatvora jer je na Facebooku kritikovao čelnicu Aung San Suu Kyi, izolovanu na međunarodnoj političkoj sceni nakon krize genocida nad Rohinja muslimanima.

Ngar Min Swe priznao je da je kriv zbog pobune jer je napisao postove na Facebooku protiv državne savjetnice Aung San Suu Kyi, pružajući ljudima pogrešnu sliku o njoj, rekao je Htay Aung, glasnogovornik suda.

Swe je pisao u službenom listu Global New Light of Myanmar u doba vojne hunte, a posljednjih godina poznat je po stavovima protiv bivše disidentice Aung San Suu Kyi, na vlasti od početka 2016. godine.

Hunta kao iznenađenje na izborima

Na Facebooku je posebno kritikovao potez bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame tokom posjete 2014. kada je poljubio Suu Kyi i istakao da je riječ o nepoštivanju mijanmarske kulture.

Suu Kyi na fotografijama izgleda potišteno i to je podiglo mnogo prašine u vrlo konzervativnoj zemlji jugoistočne Azije.

“Obama je došao dva puta, aktuelni predsjednik [SAD-a] Donald Trump još nije, ali možete očekivati poljubac. Dođite prije 2020”, napisao je.

Parlamentarni izbori 2020. mogli bi biti kobni za dominaciju stranke Aung San Suu Kyi u parlamentu.

Politički komentatori smatraju da bi stranka bivših čelnika hunte mogla prirediti iznenađenje.

UN: Etničko čišćenje i genocid nad Rohinjama

Ta afera pogađa mijanmarsku čelnicu dok je na meti kritika zbog upravljanja krizom Rohinja, koju Ujedinjeni narodi nazivaju genocidom koji provodi mijanmarska vojska nad muslimanskom manjinom.

Prošle godine više od 700.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš od nasilja mijanmarske vojske i budističkih milicija.

Tu represiju UN je nazvao “etničkim čišćenjem i genocidom”.

Izvor: Agencije