Sedam osoba poginulo u nevremenu širom Evrope

EPA
Holandski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za mnoge dijelove zemlje (EPA)

Najmanje sedam osoba poginulo je danas život u snažnoj oluji koja je pogodila Holandiju, Belgiju, Njemačku i druge evropske države, prenose agencije.

U Briselu je poginula žena nakon što joj je drvo palo na automobil, a u Belgiji je povrijeđeno nekoliko osoba.

U istočnoj holandskoj provinciji Overijssel poginuo je 62-godišnji muškarac kad ga je u lice udarila grana drveta, a njegov vršnjak izgubio je život kad je u istočnom gradu Enschedeu na njegov automobil palo drvo, prenijela je agencija AP. U gradu Voerenu jedan 66-godišnjak preminuo je kad je pao s nekoliko metara visine.

Najmanje tri osobe su izgubile život u Njemačkoj, gdje je vjetar rušio drveće i gurao kamione van puta. Zbog naleta vjetra i do 140 kilometara na sat, otkazano je i stotine letova.

Olujni vjetrovi, snježne padavine i poledica izazvali su u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Rumuniji i drugim dijelovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u putnom, željezničkom, avionskom i vodenom saobraćaju.

Zbog nevremena otkazano 220 letova

Holandska nacionalna aviokompanija KLM otkazala je 220 letova s međunarodnog aerodroma Schiphol u Amsterdamu zbog snažne oluje koja je zahvatila Holandiju i druge dijelove Evrope.

Sa Schiphola su saopćili da su zbog jakih udara vjetra otkazani deseci dolaznih i odlaznih letova, prenosi agencija Anadolija.

Holandski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za mnoge dijelove zemlje zbog oluje praćene vjetrovima brzine i do 140 km/h.

Oluja je dovela i do brojnih kašnjenja u željezničkom saobraćaju. Saopćeno je da je zbog željezničke nesreće obustavljeno saobraćanje vozova između Goude i Alphen aan den Rijna.

Luka Gent zatvorena je zbog jakih vjetrova, a Belgija je proglasila narančasti alarm – drugo najjače upozorenje na oluju – za sjeverni dio zemlje. U nekim dijelovima Brisela saobraćaj je obustavljen, a zatvoreno je nekoliko parkova, javlja AP.

U Njemačkoj su zbog najavljene zimske oluje koja sa sobom nosi obilne padavine i jake udare vjetra zatvorene brojne škole.

U Britaniji hiljade domaćinstava bez struje

U Velikoj Britaniji zabilježeni su vjetrovi brzine veće od 110 km/h, što je dovelo do toga da su hiljade domaćinstava na jugoistoku Engleske ostale bez električne energije.

Vjetar je oštetio dio nadzemnih dalekovoda koji energijom opskrbljuju vozove i oborio stabla na prugu, što je izazvalo ozbiljno kašnjenje u željezničkom saobraćaju. Obustavljeno je nekoliko linija s londonske stanice King's Cross, javlja Anadolija.

Uvjeti za vožnju u dijelovima Škotske izuzetno su opasni, a zvaničnici savjetuju vozačima da ne kreću na put bez prijeke potrebe zbog vjetra, obilnih snježnih padavina i klizavog kolovoza.

Iz službe za vremensku prognozu Met Office saopćili su da su snažni udari vjetra počeli u četvrtak ujutro. Glasnogovornik Charlie Powell rekao je “da su se u posljednjih nekoliko sati brzine vjetra počele smanjivati”.

Izvor: Agencije