Sedam poginulih u lavini na Alpama

Lavina je pogodila osam planinara, među kojima je bilo i stranaca, navode iz francuske policije (EPA)

Sedam osoba je poginulo, dok je jedna povrijeđena u lavini u utorak na francuskim Alpama, kazao je lokalni zvaničnik novinskoj agenciji AFP.

Ovo je najsmrtonosnija lavina koja se ove godine desila na poznatom planinskom lancu u Europi.

„Crni bilans je porastao – sedam osoba je poginulo“, kazao je zvaničnik Pierre Besnard koji je ranije u utorak kazao kako je pet osoba smrtno stradalo, dok se dvoje vodilo kao nestalo.

On je dodao kako spasilačke službe nastavljaju sa potragom kako bi bili sigurni da nema više žrtava.

Do lavine je došlo oko podneva, na prilično nedostupnom dijelu Masiva des Ecrins, koji dostiže visinu od 4.015 metara i veoma je popularan među planinarima.

Lavina je pogodila osam planinara, među kojima je bilo i stranaca, navode iz francuske policije i dodaju kako još nisu poznate nacionalnosti žrtava.

Uvjeti slični zimskim

Planinari i skijaši su, inače, izloženi lavinama na Alpama naročito tokom zimske sezone, no ovo je do sada najsmrtonosnija nesreća ove godine.

U januaru je šest skijaša poginulo na alpskom planinskom lancu Queyras, a dva mjeseca tri osobe su izgubile živote u nesreći na Masivu des Ecrins.

Christian Flagella, član policijskih snaga u regiji Hautes-Alpes gdje se nalazi navedeni masiv, kazao je kako je do današnje lavine došlo kada se veći sloj snijega odvojio od planine i krenuo nizbrdo.

„Trenutno su uvjeti veoma slični onima koje imamo tokom zime“, istakao je.

Prošle zime u Francuskoj je u lavinama stradalo 28 ljudi.

Izvor: Agencije