Oglasi

Seehofer demantirao da želi srušiti Merkel

Navodno su koalicioni partneri njemačkoj kancelarki dali rok od dvije sedmice da pronađe evropsko rešenje za migrantsku krizu.
Niko u CSU nema interesa da sruši vladu kancelarke Angele Merkel ili razbije koaliciju, kazao je Horst SeehoferEPA

Njemačka Kršćansko-socijalna unija, koalicijski saveznik demokršćana Angele Merkel, negirala je medijske navode da je kancelarki dala rok od dva tjedna da pronađe europsko rešenje za migrantsku krizu.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer traži da Njemačka počne s granice vraćati pojedine azilante, dok se Merkel protivi jednostranoj akciji i tvrdi da bi to oslabilo Europsku uniju, prenijele su agencije. No, Seehofer tvrdi da to nije rušenje vlade.

"Nitko u CSU nema interesa da sruši vladu kancelarke Merkel ili razbije koaliciju", kazao je Seehofer za Bild am Sontag.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vodstva CSU-a, list Bild navodi da će stranka podržati Seehoferov plan, ali da će odgoditi njegovu primjenu poslije summita EU koji je planiran za 28. i 29. lipnja.

CSU: Nema nikakvih dogovora

Ako dogovor EU ne bude zadovoljavajući, njemačka policija će početi vraćati migrante koji su registrirani u drugim državama Unije, navodi Bild.

I drugi mediji izvijestili su o dvotjednoj odgodi mjera.

Međutim, glavni tajnik CSU-a Markus Blume rekao je za pisanje Bilda - netočno.

"Nema nikakvih dogovora. To je čista dezinformacija", rekao je Blume za Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.