Seehofer: EU ne treba biti arogantna prema Mađarskoj

Njemački ministar je pozvao i na prestanak 'mržnje' na društvenim mrežama (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Seehofer izjavio je da Evropska unija mora da napusti “arogantan i nadmen” pristup prema Mađarskoj, posle ubedljive pobede antimigrantske stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima.

Seehofer, manji, ali važan koalicioni partner nemačke kancelarke Angele Merkel, zalaže se za ograničavanje migracije muslimana u EU, dok Orban sebe predstavlja kao “čuvara hrišćanske Evrope”.

Odnosi Brisela i Budimpešte su napeti, pošto Orban, koji je na nedeljnim izborima osvojio treći uzastopni premijerski mandat, prkosi Uniji po pitanju politike prema migrantima i vladavine prava.

Seehofer je prošlog meseca govorio protiv liberalne politike Merkel, rekavši da “islam ne pripada” Nemačkoj.

Rječnik ekstremne desnice

Ta izjava slična je rečniku članova krajnje desne Alternative za Nemačku.

Nemački ministar je pozvao i na prestanak “mržnje” na društvenim mrežama, pošto su korisnici Twittera pogrešno optužili “islamske ekstremiste” za smrtonosni napad kombijem u Minsteru, u kojem su poginule dve osobe, a više od 20 je ranjeno, navodi AP.

“Društvo ne može da prihvati da su neki zloupotrebili ovaj užasan događaj za svoje perfidne ciljeve”, rekao je Seehofer, ne pominjući nikoga po imenu.

Zamenica lidera AfD-a Beatrix von Storch za incident u Minsteru okrivila je na Twitteru politiku otvorenih vrata za izbeglice nemačke kancelarke.

Kada su nemačke vlasti objavile da je kombi vozio Nemac, za kog ne postoje podaci o vezama s “ekstremistima”, Von Storch je napisala da je osumnjičeni bio “imitator islamističkog terorizma”.

Izvor: Agencije