Seehofer: Vraćamo migrante ako ne bude dogovora

CSU Horsta Seehofera i CDU Angele Merkel su kancelarki dale dvije sedmicek da potraži rješenje za migrante s evropskim partnerima (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je u ponedjeljak da je spreman vraćati migrante sa granice ukoliko razgovori kancelarke Angele Merkel s drugim državama Evropske unije, krajem ovog mjeseca, ne donesu rezultate.

“Želimo kancelarki puno sreće”, rekao je na konferenciji za novinare Seehofer, koji je i lider bavarske Kršćansko-socijalne unije, nakon što je ta stranka jednoglasno podržala njegov novi imigracioni plan, prenio je Reuters.

“Ali, mi se držimo naših pozicija da bih ja, ukoliko neposredno odbijanje na granici nije moguće, naredio policiji da ljudi koji imaju zabranu ulaska ili zabranu boravka odmah budu odbijeni na granici”, dodao je on.

To uključuje i migrante koji su se ili registrirali ili podnijeli molbu za azil u drugoj zemlji EU-a, kazao je Seehofer.

Važni zahtjevi i drugih država EU-a

Njemačka kancelarka je izjavila da je bitno uzeti u obzir zahtjeve država članica EU-a po pitanju politike o azilima, a ne samo postavljati zahtjeve.

“Morat će biti takav slučaj, a o tome ću, naravno, razgovarati s partnerima, da ne možemo samo zahtijevati nešto, već moramo razgovarati i o tome šta je drugima bitno”, rekla je Merkel.

Ona je naglasila da i njena Kršćansko-demokratska unija i Seehoferova CSU imaju za cilj da bolje organiziraju migracije i značajno smanje broj migranata koji ulaze u Njemačku.

Rekla je da će razgovarati s državama članicama EU-a o problemima s migracijom i da će svom CDU-u podnijeti izvještaj 1. jula.

Merkel je naglasila da ne želi da Njemačka jednostrano odvraća migrante sa svojih granica, kao što to želi ministar Seehofer, prenosi AP.

Seehoferova CSU i sestrinska CDU-a Angele Merkel pristale su da kancelarki daju dvosedmični rok da potraži rješenje za migrante s evropskim partnerima.

‘Maslinova grančica CSU-a kancelarki’

Kancelarka je naglasila da joj je dogovor CDU-a i CSU-a o pooštrenju imigracione kontrole dao ono što joj treba kako bi tražila bilateralne sporazume s drugim članicama EU-a.

Merkel je na konferenciji za novinare istakla da bi neopravdano odvraćanje migranata sa njihovih granica moglo izazvati domino efekat, ali je pristala na zahtjev CSU-a da se ne primaju migranti kojima je ranije zabranjen ulazak.

Seehofer je rekao članovima svoje stranke da želi kancelarki Merkel dati rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rješenja za migrantsko pitanje i pograničnu kontrolu, što je ona prihvatila, javljaju agencije.

Reuters je prenio da je CSU ponudio kancelarki “maslinovu grančicu”, predloživši da se plan o vraćanju migranata sa njemačke granice primijeni postepeno.

Izvor: Agencije