Seehofer za dogovor s Italijom i Grčkom o migrantima

Merkel i Seehofer mogu se opet sukobiti zbog migranata u bilo kojem trenutku (EPA)

Berlin se nada da će ovog tjedna ostvariti pomak u pregovorima s Italijom i s Grčkom kako bi te zemlje pristale na povratak migranata koji su ondje registrirani prije ulaska u Njemačku, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Taj ministar, predstavnik najdesnijeg krila koalicijske vlade koji je nedavno zaprijetio odlaskom iz vlade, potpisao je početkom srpnja ugovor s kancelarkom Angelom Merkel koji predviđa vraćanje tražitelja azila registriranih u drugim državama Europske unije u prvu državu ulaska u EU ili njihovo vraćanje u susjednu Austriju. Za to je nužno potpisivanje bilateralnih ugovora s europskim partnerima.

Seehofer se nada da će se ovih dana stvari “razjasniti” kada je riječ o mogućnosti potpisivanja takvih ugovora.

“Pregovori teku u dobrom ozračju”, rekao je Seehofer za javnu televiziju ARD.

Italija želi strožu kontrolu vanjske granice EU

Grčka je dala do znanja da je spremna prihvatiti neke migrante, a Italija je putem svog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija rekla da prije bilo kakvog dogovora o migrantima koji su već ušli na europski teritorij, želi strožiju kontrolu vanjske granice EU-a, podsjeća AFP.

Grčka i Italija, kroz koje najveći broj migranata ulazi u Europu, misle da, ako moraju pristati na povratak migranata koji su ondje registirani, onda to mora učiniti i Njemačka.

No, Horst Seehofer smatra da broj prihvaćenih migranata ne bi trebao biti veći od broja onih koji bi bili vraćeni u druge europske države.

Merkel i Seehofer mogu se opet sukobiti u bilo kojem trenutku, konstatira AFP, jer se u listopadu u Bavarskoj održavaju izbori na kojima bi njegova stranka CSU mogla izgubiti apsolutnu većinu zbog očekivanog jačanja krajnje desnice.

Izvor: Agencije