Cameron u vladu doveo žene i euroskeptike

Britanski premijer David Cameron imenovao je u utorak Philipa Hammonda za novog šefa diplomacije nakon iznenadne ostavke Williama Haguea i proveo najveću rekonstrukciju svoje vlade od 2010. godine, imenujući žene i euroskeptike nepunu godinu do izbora zakazanih za svibanj 2015.

“Philip Hammond novi je ministar vanjskih poslova”, napisao je Cameron na svom službenom Twitteru ranije u utorak, prije nego što je objavio druga imenovanja i smjene.

Hammond (58), koji je bio ministar obrane od 2011., nasljeđuje Williama Haguea, koji je priredio iznenađenje ostavkom u ponedjeljak kasno navečer.

Istaknuti europskeptik

Hammond je istaknuti euroskeptik koji je kazao da bi bolje bilo Britaniji izaći iz Europske unije ako Cameron ne uspije isposlovati bolje uvjete članstva za svoju zemlju.

Hammonodovo imenovanje odmah je potaknulo spekulacije da Cameron, lider vladajućih konzervativaca, pokušava koalicijsku vladu euroskeptičnije obojati kako bi zadovoljio sve glasnije krilo nezadovoljnika u stranci i suprotstavio se izbornoj prijetnji UKIP-a (UK Independence Party), stranke koja je iznenadila pobjedom na izborima za Europski parlament u svibnju, prenosi Hina.

Prema nedavnoj anketi koju je proveo YouGov, laburisti vode ispred konzervativaca s 38 prema 33 posto glasova koje bi dobili konzervativci da se sada održavaju izbori, prenosi AFP.

Cameron je u utorak iznenadio, smijenivši s dužnosti ministra obrazovanja Michaela Govea, svog dugogodišnjeg saveznika te istaknutog ideologa desnog krila koji je radikalnim reformama obrazovnog sustava razbjesnio učitelje.

U novom kabinetu šest žena

Naslijedila ga je Nicky Morgan (41), dosadašnja ministrica za ženska pitanja i jednakopravnost spolova.

U novom 23-članom kabinetu bit će šest žena, u usporedbi sa samo tri žene u prijašnjoj 22-članoj vladi.

Liz Truss (38), imenovana je ministricom za okoliš, hranu i ruralna pitanja. Laburisti su redovito Cameronu zamjerali manjak žena na najvišim dužnostima.

Michael Fallon, dosadašnji ministar energetike, imenovan je novim ministrom obrane.

Sir Jonathan Hill, 53-godišnji čelnik Konzervativne stranke u Domu lordova, relativno nepoznat zastupnik koji podržava Cameronovu strategiju pregovaranja novih uvjeta za ostanak Britanije u EU, postaje novi britanski povjerenik za Europsku komisiju.

Laburisti: Pokolj umjerenih

Smijenjen je Kenneth Clarke, 74-godišnji ministar bez portfelja, što je najbolji dokaz Cameronove želje da pomladi vladu.

Poznat po govoru bez dlake na jeziku, Clarke ima “manu” što je eurofil. Obećao je Cameronu da će se “snažno boriti za ostanak Britanije u EU”.

Citirajući dnevnik Daily Mail, koji govori o “čistki pedesetgodišnjaka”, AFP prenosi da su u toj čistki izbačeni Owen Paterson, dosadašnji ministar za okoliš, David Willets, državni tajnik za sveučilišta, David Jones, ministar za Wales, te Andrew Robathan, ministar za Sjevernu Irsku. Izbačen je i Greg Barker, državni tajnik za klimatske promjene.

Laburisti su u utorak kritizirali Cameronovu rekonstrukciju nazivajući je “pokoljem umjerenih” i ocijenili da promjene odražavaju premijerovu slabost i neuspjeh da reformira stranku.

“U očajničkom pokušaju da dobije podršku u vlastitoj stranci, rekonstruira vladu izbacujući centriste i promičući desno krilo”, a “pokolj umjerenih pokazuje u kojoj je mjeri David Cameron slab”, rekao je glasnogovornik laburista Michael Dugher.

Hagueov odlazak

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague priopćio je da podnosi ostavku na dužnost šefa britanske diplomacije nakon što je četiri godine obavljao tu dužnost.

“Podnosim ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova nakon četiri godine da bih postao lider donjeg doma Parlamenta”, napisao je Hague u noći s ponedjeljka na utorak na svom Twitter profilu.

Hagueova nova uloga će najvjerojatnije biti da koordinira rad Vlade s radom donjeg doma britanskog Parlamenta, prenio je Reuters.

Njegova ostavka dio je preustroja vlade, koju je ranije najavio britanski premijer David Cameron, a dosadašnji šef diplomacije bit će lider donjeg doma do sljedećih parlamentarnih izbora, u svibnju iduće godine, prenosi agencija Tanjug.

Lider donjeg doma predstavnik je Vlade koji određuje dnevni red zasjedanja.

‘Centar tima’

Cameron je rekao da će Hague ostati njegov faktički politički zamjenik u predizbornoj kampanji.

“Bit će u centru tima koji radi na potpunoj pobjedi konzervativaca”, naveo je britanski premijer.

Hague je bio na dužnosti ministra vanjskih poslova od 11. svibnja 2010. godine.

Navodeći da je Vlada priopćila da je prihvaćena ostavka sedam ministara, Reuters je naveo da će Cameron vjerojatno u utorak priopćiti o više novih imenovanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije