Šef forenzičara: Ne znamo da li je eksplozija izazvala pad

Ranije danas, egipatske vlasti su saopćile i da nije bilo naglih zaokreta, što se ranije tvrdilo (Reuters)

Šef egipatske forenzičke službe demantirao je izveštaje da preliminarna istraga tijela, pronađenih nakon pada aviona egipatske aviokompanije EgyptAir u Sredozemnom moru, ukazuje da je u letjelici došlo do eksplozije uslijed čega je avion pao, prenijela je egipatska agencija MENA.

“Sve što je objavljeno u vezi s tim je potpuna neistina i puke pretpostavke koje nisu potekle od forenzičke službe”, rekao je šef te službe Hesham Abdel Hamid, prenio je Reuters

Ranije je agencije AP objavila da je jedan egipatski forenzičar rekao da analiza ljudskih ostataka pronađenih nakon pada aviona na letu MS804 ukazuje na eksploziju u letjelici.

Taj stručnjak je dio egipatskog tima istraživača i lično je pregledao ostatke tijela žrtava u mrtvačnici u Kairu, a želio je da ostane anoniman jer nije ovlašten da iznosi detalje, prenio AP.

On je naveo da su svih 80 pronađenih dijelova tijela, koji su dopremljeni u Kairo, mali i da “nema nijednog čitavog dijela tijela, kao što je ruka ili glava”.

“Jedino logično objašnjenje jeste da je u avionu došlo do eksplozije”, zaključio je on.

Ranije danas, egipatske vlasti su saopćile i da nije bilo naglih zaokreta, neubičajenog kretanja aviona ili naglog propadanja prije pada, što je u suprotnosti sa informacijama koje su ranijih dana iznosili grčki zvaničnici.

Egipatski ministar avijacije ranije je rekao da je veća mogućnost da je avion srušen u terorističkom napadu, nego da je došlo do tehničkog kvara

Airbus A320 kompanije EgyptAir na letu MS804 iz Pariza ka Kairu sa 66 putnika i članova posade nestao je sa radara iznad Sredozemnog mora u četvrtak rano ujutro.

U petak su otkriveni dijelovi tijela, prtljaga i ostaci aviona 290 kilometara sjeverno od egipatskog grada Aleksandrije.

Crna kutija nije pronađena

Evropska svemirska agencija objavila je da je satelit snimio u četvrtak moguću mrlju goriva dugačku oko dva kilometara 40 kilometara jugoistočno od posljednje poznate lokacije aviona.

Crne kutije s leta EgyptAir MS804 još nisu locirane i uzrok pada nije poznat. 

Avion je bio na visini od 11.300 metara kad je nestao s radara 45 minuta prije predviđenog slijetanja u Kairo.

Grčke vlasti su u četvrtak objavile da je prije nestanka s radara avion oštro skrenuo i potom počeo naglo ponirati, što sada Egipat negira. 

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana i dva Kanađana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira.

Izvor: Agencije