Šef GRAS-a pozvao uposlenike na radna mjesta

Novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora Gradskog javnog saobraćajnog prevoza u Sarajevu (GRAS), Hasan Bašić, uputio je u petak navečer javni poziv svim uposlenicima ovog preduzeća da se obavezno odmah jave na svoja radna mjesta, prenosi agencija Fena.

Poziv je uslijedio nakon što su radnici GRAS-a u poslijepodnevnim satima u petak povukli sva vozila iz saobraćaja kao znak protesta zbog imenovanja Bašića za direktora i započeli štrajk

Kako je kazao Bašić, uposlenici koji po Ugovoru o radu obavljaju poslove vozača autobusa, minibusa, tramvaja i trolejbusa su obavezni  javiti se na raspored, uposlenici na poslovima održavanja vozila svih vidova saobraćaja, kao i ostali uposlenici koji su po rasporedu planirani za rad.

Kolaps saobraćaja

Neodazivanje uposlenika na ovaj poziv i odbijanje izvršavanja svojih radnih zadataka i obaveza planiranih procesom rada smatrat će se prekršajem obaveza preuzetih Ugovorom o radu.

Također, pozvani su svi vozači koji su završili obuku za vozače tramvaja i trolejbusa da se i oni odmah jave u depo trolejbusa i dispečerski centar tramvajskog saobraćaja radi rasporeda, saopćeno je.

Kako je protest nastao bez najave, došlo je do kolapsa saobraćaja u pojedinim dijelovima glavnog grada BiH.

Zlatko Petrović o štrajku radnika GRAS-a

„Nismo još dobili zahtjev Uprave za sastanak. Kada dobijemo, sastanak će biti održan“, rekao je tokom štrajka predsjednik Sindikata autobuskog saobraćaja u GRAS-u Rasim Bećirević i dodao da Sindikat GRAS-a smatra da je Bašić „istrošeni kadar“, te da više ne može obavljati direktorsku funkciju.

Nadzorni odbor preduzeća u petak je imenovao Bašića za direktora.

Vlada Kantona Sarajevo najavila je da će u kasnim večernjim satima u petak razmotriti situaciju nastalu stupanjem radnika GRAS-a u štrajk i vidjeti šta je moguće učiniti kako bi do subote osigurali bar djelimično funkcioniranje javnog gradskog prijevoza, rekao je za TVSA premijer KS Suad Zeljković u pauzi vanredne sjednice Vlade KS-a.

Po njegovom mišljenju, problem time neće biti riješen, jer „već 15 godina su na sceni anarhija i kriminal određenih ljudi koji tamo zarađuju poene, bilo materijalne ili političke“.

„Suštinski, ovo je pitanje da li država može funkcionirati legalno, ili će se time baviti neformalne grupe. Poruka koja ode nakon ovoga će definitivno pokazati ko vlada u Sarajevu“, smatra Zeljković.

Loša iskustva

Zamjenik predsjednika sindikata komunalne privrede Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Himzanija kazao je za Fenu kako je sa predstavnicima Vlade KS-a u četvrtak postignut dogovor da na funkciju direktora GRAS-a neće biti imenovan Bašić.

Kazao je da je njegovim imenovanjem dogovor prekršen, što je izazvalo revolt radnika i povlačenje vozila s gradskih ulica.

On je naglasio da su radnici GRAS-a imali „loša iskustva s Bašićem koji je već obavljao tu funkciju“.

„Taj čovjek je prije dvije godine napravio ‘Srebrenicu’ u GRAS-u i mi nećemo dozvoliti da se to ponovo desi. Problemi radnika GRAS-a su brojni, ali ako Bašić bude povučen s funkcije direktora za sve ostalo ćemo se dogovoriti“, tvrdi Himzanija.

Izvor: Agencije