Šef OSCE-a u Skoplju: Ne širite provokativne poruke

Zannier je pozvao političke čelnike u Makedoniji da ne šire provokativne poruke (AP)

Glavni tajnik OSCE-a Lamberto Zannier boravi u Skoplju, gdje je političkom vrhu Makedonije donio poruku da moraju naći način za izlazak iz političke krize i krenu dalje, formirajući vladu u suglasnosti s demokratskim principima i standardima, te u skladu s vladavinom prava.

Zannier je pozvao političke čelnike da ne šire provokativne poruke po kojima su “unitarnost i suverenitet države ugroženi, već da urade sve što je u njihovoj moći da spriječe eskalaciju tenzija i produbljenje krize”.

Takve i brojne druge poruke uslijedile su nakon odluke predsjednika Đorga Ivanova da uskrati mandat za formiranje vlade opoziciji, usprkos činjenici da su osigurali većinu u Sobranju.

Mogherini: Ne igrajte se vatrom

Prethodno je i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća, te izrazila strahovanje da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla prerasti u međuetnički sukob koji bi se mogao proširiti i izvan makedonskih granica.

Ona je poručila makedonskim političarima da se “ne igraju vatrom” i ne dozvole da dođe do međuetničkog sukoba.

Predsjednika Ivanova pozvala je da Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM) i njenom predsjedniku Zoranu Zaevu povjeri mandat za sastav nove vlade.

Ukazala je i kako “postoje instrumenti za rješenje kao što su mudrost predsjednika, sposobnost Sobranja da nastavi s radom na izboru predsjednika parlamenta i upravljanje krizom bez stranog miješanja”, prenijeli su makedonski mediji. 

Lajčak: Mogherini se vratila frustrirana

“Vjerujemo da su to mogućnosti za prevazilaženje institucionalne krize. Postoje sredstva na tom cilju u Skoplju… Nadam se da će mudrost odnijeti prevagu”, zaključila je Mogherini.

Njezin izvještaj s puta na Zapadni Balkan, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak ocijenio je u jednoj rečenici: “Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta”.

Mogherini je prošlog tjedna, osim Makedonije, posjetila i Kosovo, Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije